Miloš Zeman letí do Číny. V Šanghaji bude jednat se Si Ťin-pchingem

Český prezident Miloš Zeman se v pondělí v Šanghaji setká se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Zeman odlétá do Číny na svou celkově čtvrtou návštěvu v sobotu, hlavním cílem cesty je podpora hospodářských vztahů v souvislosti s dovozním veletrhem China International Import Expo (CIIE), který začíná v pondělí. Zeman se vrací v úterý, v Číně se setká i s viceprimátorem Šanghaje či s guvernérem provincie Che-pej.

Zemanův program zahájí nedělní večeře, na které budou Si Ťin-pching s manželkou Pcheng Li-jüan hostit vrcholné představitele několika desítek zemí. Podle serveru South China Morning Post se akce zúčastní například premiéři Ruska Dmitrij Medvěděv, Maďarska Viktor Orbán, Vietnamu Nguyen Xuan Phuc či Pákistánu Imran Chán.

V pondělí bude Zeman asistovat u otevření prvního ročníku veletrhu CIIE, jehož cílem je podpořit dovoz zahraničních výrobků a služeb do Číny. Země jím chce dát najevo, že je připravena více se otevřít světu a zpřístupnit trh zahraničním aktérům.

Česko má s Čínou dlouhodobě velký obchodní deficit. Český export loni dosáhl 56 miliard korun, import z Číny 475 miliard.

Si Ťin-pching si prohlédne českou expozici

Veletrh se koná od 5. do 10. listopadu v areálu National Exhibition and Convention Center v Šanghaji, což je jeden z největších výstavních komplexů na světě s 13 halami a krytou výstavní plochou o výměře 400 tisíc metrů čtverečních.

Zeman provede Si Ťin-pchinga českou expozicí, pro kterou je na veletrhu vyhrazeno 590 metrů čtverečních a má ukázat české průmyslové dědictví a úspěšné obory.

„Na expozici budou mimo jiné exponáty ze skláren Moser a Rückl Crystal, modely automobilek Škoda a Tatra Trucks nebo klavír společnosti Petrof. Dále budou zastoupeny i segmenty hraček, letectví a potravinářství,“ uvedl generální ředitel agentury CzechTrade Radomil Doležal.

Zeman se potká i s viceprimátorem Šanghaje

V pondělí čeká Zemana ještě návštěva čínského stánku a jednání s guvernérem provincie Che-pej Sü Čchinem. Následovat bude večerní schůzka národních delegací vedených prezidenty. Po ní bude Zeman hovořit i s vedením společnosti CITIC, která postupně přebírá většinu čínských obchodních aktivit v ČR po problémech společnosti CEFC.

Než návštěvu Zeman v úterý zakončí, bude jednat s viceprimátorem Šanghaje Li Čchiangem a vystoupí při zahájení česko-čínského obchodního fóra.

Jedním z hlavních cílů prezidentovy cesty je podpora ekonomické diplomacie, druhá linie je politická. Do Číny společně s hlavou státu zamíří ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), ministryně průmyslu Marta Nováková, ministr dopravy Dan Ťok (oba za ANO) a ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD), kteří budou u vrcholné schůzky delegací s prezidentem a chystají i vlastní program.

Petříček řekl, že se v Číně zúčastní slavnostního odhalení plakety připomínající čínskou pomoc českým Židům prchajícím před nacismem. Židům pomáhal čínský konzul v Rakousku Feng-Šan Ho, který Židům vydával víza, a to navzdory rozkazům nadřízených. Kvůli jeho počínání se mu přezdívá čínský Schindler.

Petříček chce nadnést téma lidských práv

V jednání je podle něj možnost setkání s jeho čínským protějškem Wang I. Při této schůzce by Petříček chtěl nadnést otázku ochrany lidských práv, která podle něj musí být součástí dialogu s Pekingem, pokud má být česko-čínský vztah vyrovnaný. Ministr zahraničí také chce na šanghajském Expu využít možnost podpořit český vývoz do Číny, a přispět tak ke zmírnění deficitu obchodní bilance.

Hospodářská komora ČR přiveze do Číny šedesátičlennou podnikatelskou delegaci, další desítka firem se připojí přímo v Číně. Podnikatelé, kteří se mohli do delegace hlásit bez ohledu na velikost jejich firmy a odvětví, budou v Číně déle než hlava státu. V úvodní části cesty doprovodí Zemana, poté od 6. do 9. listopadu zamíří delegace spolu s Novákovou do města Kuang-čou.

  • ČR má s Čínou dlouhodobě velký obchodní deficit. Český export loni dosáhl 56 miliard korun, import z Číny 473 miliard korun. Deficit Česka tak v loňském roce činil zhruba 417 miliard korun.
  • Českému vývozu do Číny dlouhodobě dominují automobily, stroje a zařízení k výrobě energie, součásti motorových i nemotorových vozidel, čerpadla a elektrická zařízení a spotřebiče.
  • K nejdůležitějším položkám dovozu z Číny patří telefonní přístroje, strojírenské výrobky, výpočetní technika spolu s příslušenstvím, paměťové jednotky a spotřební zboží (hračky, obuv, oděvní výrobky, nábytek či sportovní potřeby).
  • Podle analýzy poradenské společnosti Bisnode zveřejněné letos v říjnu objem čínského kapitálu upsaného v základním jmění českých firem přesáhl 6,5 miliardy korun a aktuálně je na nejvyšší úrovni. Naopak stále klesá celkový počet tuzemských společností s čínským vlastníkem. V současnosti jich je 1974, což je nejnižší počet od roku 2011.
  • Největším čínským investorem v ČR je skupina China Energy Finance Corporation (CEFC), která u nás investovala téměř 38 miliard korun. CEFC si před časem vybrala ČR jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Má je například v aeroliniích Travel Service, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, fotbalový klub Slavia Praha i stadion v Edenu či nemovitosti jako dva luxusní pražské hotely a komplex Florentinum.
  • Původně soukromá skupina CEFC letos kvůli vysokému zadlužení upadla do problémů. Zakladatel firmy Jie Ťien-ming byl navíc zadržen kvůli podezření z hospodářské kriminality a pravděpodobně skončil v čínském vězení. Po překotném vývoji na jaře výkon akcionářských práv nad CEFC Europe převzala CITIC Group, která je státní firmou. Skupina CITIC založila v ČR společnost CITIC Europe jako platformu pro svoji expanzi v Evropě.
  • V prosinci 2016 koupila čínská skupina Eurasia Development Group Limited 71,1 procenta českého prodejce zahradní techniky a bazénů Mountfield.
  • Již několik let se hovoří o vybudování lázní v Pasohlávkách u Brna. O pozemky v lokalitě projevila zájem čínská společnost RiseSun, která za ně nabídla téměř 380 milionů korun. Na pozemcích už je infrastruktura pro stavbu samotných lázní. Jak nakonec budou vypadat, není dosud zcela zřejmé.
  • Ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové od září 2015 funguje ambulance tradiční čínské medicíny. V budoucnu by v hradecké nemocnici měla být otevřena klinika tradiční čínské medicíny. Postupy tradiční čínské medicíny využívají například Lázně Bohdaneč, léčbu čínskou medicínou zvažuje i nemocnice v Jihlavě.
  • V posledních letech v ČR výrazně přibylo čínských turistů. Počet návštěvníků z Číny stoupl v roce 2017 na 492 tisíc, což v porovnání s rokem 2016 znamená růst o 38 procent. Nejvíce Číňanů navštívilo Jihočeský kraj, kde se jich ubytovalo 101 tisíc, meziročně o 62 procent víc. Číňané v Česku také loni nejvíc utráceli. Jejich podíl na celkových útratách zahraničních turistů ze zemí mimo EU stoupl meziročně o tři procentní body na téměř 31 procent. Průměrně nechali v obchodech 17 907 korun.
  • Z českých firem v Číně se zřejmě nejvýrazněji prosazuje automobilka Škoda Auto. Na čínský trh vstoupila v roce 2007 s modelem Octavia a od té doby zde prodala přes 2,35 milionu vozů. Čína je pro Škodu celosvětově největším odbytištěm, aktuálně se každý čtvrtý vůz značky Škoda dodává zákazníkovi v Číně a tato země je také jediným trhem, na kterém bude Škoda mít v nabídce čtyři modely SUV. V roce 2017 dodala Škoda Auto zákazníkům v Číně 325 000 vozů, o 2,5 procenta více než o rok dříve. Škoda vyrábí většinu svých modelů v několika závodech: vedle továrny An-tching u Šanghaje se auta produkují v závodech ve městech Nan-ťing, I-čeng, Ning-po a Čchang-ša.
  • Mezi další české firmy působící na čínském trhu patří Škoda Electric, která v březnu 2014 podepsala kontrakt za více než 1,1 miliardy korun na dodávku elektrických pohonů a motorů pro 40 souprav metra do sedmimilionového města Su-čou. Podobnou zakázku za půl miliardy korun firma uzavřela v listopadu 2011. Mateřská Škoda Transportation podepsala v červnu 2013 kontrakt s firmou CSR Sifang z třímilionového města Čching-tao na východě Číny. Poskytla jí desetiletou licenci k technologiím na výrobu až 400 tramvají Škoda ForCity (15T) a hodnota zakázky může dosáhnout až pěti miliard korun. V dubnu 2015 představila novou tramvaj 27T, údajně nejmodernější tramvaj na čínském trhu. První vyjely do provozu v březnu 2016.
  • V Číně působí i skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, která na tamním trhu nabízí spotřebitelské úvěry pod značkou Home Credit. Podle výsledků, zveřejněných letos v březnu, nabízel v roce 2017 Home Credit služby ve 237 500 obchodech po celé Číně, kde má více než 16,3 milionu aktivních klientů; objem nových půjček se meziročně téměř zdvojnásobil na 13,3 miliardy eur. PPF investuje také v oblasti biotechnologií. Její společnost Sotio v Pekingu otevřela laboratoře vyvíjející léčebné přípravky proti nádorovým onemocněním. Loni za přítomnosti prezidenta Miloše Zemana podepsala společnost Sotio memorandum o spolupráci s čínskou nadnárodní holdingovou společností Sanpower Group.
  • Společnost TOS VARNSDORF v roce 2005 podepsala dohodu o založení joint venture s čínskou stranou, podnik s názvem TOS Kunming zahájil výrobu moderních obráběcích strojů ve stejném roce.
  • Zdroj: ČTK