V Indii odhalili nejvyšší sochu světa. Monstrum za 30 miliard rupií má pomoct ekonomice

Události: Indie se pyšní nejvyšší sochou na světě (zdroj: ČT24)

V indickém státě Gudžarát byla slavnostně odhalena nejvyšší socha na světě. Takzvaná socha Jednoty představuje bojovníka za indickou nezávislost Vallabhbháího Patéla a měří 182 metrů. Indický premiér Naréndra Módí věří, že se stane turistickým lákadlem a pomůže místní ekonomice.

Socha za 29,9 miliardy rupií (430 milionů dolarů) stojí v západoindickém státě Gudžarát a je vysněným projektem indického premiéra Módího, který její stavbu zadal už v roce 2010, kdy zastával funkci premiéra Gudžarátu.

Socha Jednoty
Zdroj: Amit Dave/Reuters

Módí odmítá kritiku, že obří socha je jen obřím plýtváním veřejných peněz. Víc než půlku částky zaplatila vláda státu Gudžarát, zbytek šel z federálních peněz a od soukromých dárců.

„Místo utrácení za obří sochu měla vláda podpořit naše farmáře,“ cituje BBC jednoho z místních zemědělců, který si při stavbě monumentu přivydělával jako řidič náklaďáku.

V oblasti, kde socha stojí, dohlížely na bezpečnost tisícovky policistů kvůli obavám z protestů. Policie už v úterý zatkla neupřesněný počet farmářů a aktivistů, kteří požadovali kompenzace za půdu, kterou jim vláda podle nich kvůli stavbě zabavila.

Úřady státu Gudžarát předpokládají, že socha každoročně naláká kolem dvou a půl milionu návštěvníků. Socha, která stojí na 58 metrů vysokém podstavci, ve svých útrobách skrývá vyhlídkovou galerii pro 200 návštěvníků. Je umístěna v úrovni hrudníku ve výšce 153 metrů.

V Indii odhalili nejvyšší sochu na světě, monstrum se tyčí do výšky 182 metrů (zdroj: APTN)
  • Socha Jednoty váží 67 tisíc tun. Je postavena tak, aby odolala silnému zemětřesení i velmi silnému větru.
  • Na plášť sochy bylo použito 12 tisíc bronzových plátů o hmotnosti 1850 tun.
  • Monument a jeho okolí zaujímá více než 20 tisíc metrů čtverečních, součástí je i umělé jezero o výměře 12 kilometrů čtverečních.
  • Na soše pracovalo více než 2000 místních dělníků a několik stovek pracovníků z Číny.

Indická socha Jednoty je se svými 182 metry zhruba dvakrát vyšší než newyorská socha Svobody a jen o něco málo nižší než Žižkovský vysílač v Praze. Primát však nově odhalené soše dlouho nezůstane – v sousedním indickém státě Maháráštra už roste památník krále Šivádžího, jehož odhadovaná výška je 190 metrů.

Doposud nejvyšší sochou světa byl se 128 metry měděný buddha v obci Čao-čchun v čínské provincii Che-nan.

Indický železný muž, přítel Gándhího

Vallabhbháí Patél působil ve funkci indického vicepremiéra po získání nezávislosti na Británii v roce 1947. Tento nacionalistický politik byl také znám jako „indický železný muž“, protože dokázal přesvědčit jednotlivé rozhádané státy, aby se spojily a staly se součástí sjednocené Indie. Patřil mezi blízké přátele a spolupracovníky Mahátmy Gándhího.

V budoucnu mohou vznikat sochy srovnatelné s nejvyššími budovami světa (zdroj: ČT24)
  • socha Sardára Vallabhbháího Patéla – socha Jednoty (Indie) - Socha prvního ministra vnitra nezávislé Indie, kterého uctívají hinduističtí nacionalisté, je se svými 182 metry nejvyšší sochou na světě.
  • Buddha (Čína) - Měděná socha vysoká 128 metrů stojí od roku 2008 na kopci v obci Čao-čchun v okrese Lu-šan v čínské provincii Che-nan. Nejvyšší Buddha na světě je umístěn na 22 metrů vysokém trůnu, který stojí na 25 metrů vysokém podstavci. Pod sochou se nachází buddhistický klášter. Náklady na výstavbu sochy dosáhly výše zhruba 18 milionů dolarů (asi 400 milionů korun).
  • Buddha (Barma) - Železobetonová socha Buddhy vysoká 116 metrů se nachází poblíž města Monywa v Barmě. Její výstavba začala v roce 1996, dokončena byla v únoru 2008.
  • Buddha (Japonsko) - Bronzová socha Buddhy vysoká 100 metrů byla v roce 1993 dokončena v japonském Ušiku v prefektuře Ibaraki. Socha o hmotnosti 4000 tun má ve výšce 85 metrů vyhlídkovou terasu.
  • bohyně Kannon (Japonsko) - Socha buddhistické bohyně milosrdenství Kannon je vysoká 100 metrů a byla postavena v roce 1991 v japonském městě Sendai. Interiér sochy zdobí 108 menších soch Buddhů a na jejím vrcholku je vyhlídková terasa.
  • bohyně Kuan-jin (Čína) - Pozlacená bronzová socha bohyně milosrdenství Kuan-jin je vysoká 99 metrů a nachází se ve městě San-ťü na ostrově Chaj-nan. Postavena byla v roce 2009.
  • Buddha (Thajsko) - Pozlacená betonová socha Buddhy vysoká 92 metrů je součástí kláštera Vat Muang v thajské provincii Ang Tchong. Její výstavba začala v roce 1990, dokončena byla o osmnáct let později.
  • bohyně Kannon (Japonsko) - Socha bohyně milosrdenství Kannon stojí od roku 1989 ve městě Kita na japonském ostrově Hokkaidó. Měří 88 metrů.
  • Matka vlast volá (Rusko) - Železobetonová socha znázorňující antickou bohyni Niké, která svolává své syny do boje s nepřítelem, stojí od roku 1967 na návrší zvaném Mamajevova mohyla nad ruským Volgogradem. Socha, která má celkovou výšku 85 metrů i s 33 metrů dlouhým mečem, je největší sochou v Evropě.