Česká filharmonie se v rámci sto let republiky vydala do USA, vsadila na Dvořáka

100 let republiky připomíná v USA turné České filharmonie (zdroj: ČT24)

Výročí sto let od vzniku Československa připomíná ve Spojených státech svým turné Česká filharmonie. Hraje během něj především díla Antonína Dvořáka, která jsou v Americe mimořádně populární. Filharmonie zahrála mimo jiné i v prestižní newyorské Carnegie Hall.

Česká filharmonie hrála v Carnegie Hall violloncelový koncert, který patří mezi nejoblíbenější na světě. Antonín Dvořák na něm pracoval před 125 lety právě během svého amerického angažmá. „Je jednoduché se to naučit zpaměti, protože je to velmi přirozené. Melodie plynou jedna přes druhou. Je to velmi intuitivní. Mám za to, že jde o jednu z jeho nejlepších prací. Já miluji většinu Dvořákovy hudby,“ uvedla violoncellistka Alisa Weilersteinová.

Krátce po otevření dirigoval orchestr v Carnegie Hall i sám Antonín Dvořák. Jako ředitel místní národní konzervatoře pomáhal americkou hudbu definovat. „Od samého začátku obhajoval a projevoval zájem o afroamerickou a indiánskou hudbu. Cítil, že díky nim může americká klasická hudba najít svou vlastní tvář,“ říká šéfdirigent České filharmonie Semjon Byčkov.

Jednou ze zastávek turné České filharmonie po Spojených státech je i Kennedyho centrum ve Washingtonu. Za propagaci a popularizaci české klasické hudby filharmonie ve Washingtonu převzala Cenu Antonína Dvořáka. „Je to poprvé v historii, kdy tuto cenu nedostává jedinec, osobnost, ale těleso,“ upozornil předseda Mezinárodního výboru pro kulturu Kennedyho centra Karel Komárek.

Česká filharmonie
Zdroj: ČT24

Antonínu Dvořákovi zajistilo jeho tříleté americké angažmá světový věhlas. Za oceánem se zase díky jeho tvorbě šíří povědomí o Dvořákově domovině. „Česká filharmonie a Antonín Dvořák jsou dodnes nejlepší značkou toho, co znamenají Češi pro Spojené státy, ale vůbec pro celou světovou kulturu,“ konstatoval velvyslanec ČR v USA Hynek Kmoníček.

Pro Českou filharmonii, která vznikla ještě o 22 let dříve než Československo, jde už o třinácté americké turné. V devíti městech odehraje celkem jedenáct koncertů.