Evropské země vysvětlení Rijádu nevěří. Netušíme, jak byl novinář zabit ani kde je tělo, tvrdí saúdský ministr

Americký ministr financí Steven Mnuchin oznámil, že sice nepojede na investiční konferenci v Rijádu, saúdskou metropoli ale navštíví kvůli jednání se saúdskými partnery a koordinaci potírání financování terorismu. Evropské země jsou v reakcích na vraždu saúdského novináře tvrdší a značně skeptické. Saúdská Arábie neví, jak Džamál Chášakdží zemřel ani kde je teď jeho tělo, řekl americké televizi Fox News saúdský ministr zahraničí Ádil Džubajr.

„Děsivá chyba,“ zní z Rijádu

Saúdské úřady se snaží tělo mrtvého nalézt, vrazi budou pohnáni k odpovědnosti, zdůraznil ministr. Podle Džubajra pátrání po Chášakdžího osudu odstartovaly rozporné zprávy o tom, zda novinář saúdský konzulát v Istanbulu opustil. Incident ministr označil za „výjimečnou chybu“ a „kardinální a závažné pochybení“.

Korunní princ Muhammad bin Salmán prý o události nic nevěděl, o výsledcích pátrání budou Saúdové veřejnost postupně informovat. „Je to děsivá chyba, děsivá tragédie. Vyjadřuji soustrast rodině, sdílíme s nimi jejich bolest,“ prohlásil saúdský ministr.

Saúdská státní média nyní líčí opozičního novináře, který žil v dobrovolném exilu, jako národního hrdinu, který se stal obětí bandy zločinců. Na stránkách deníků jsou velké fotografie zabitého novináře, který podle komentářů měl sice odlišné politické názory, ale leželo mu na srdci blaho národa, uvedla americká stanice CNN.

Vlivný vládní představitel v Rijádu dříve přišel s novou verzí událostí na konzulátu v Istanbulu, upozorňuje agentura Reuters. Nová verze přitom v mnohém odporuje předchozímu vysvětlení. Zahrnuje kupříkladu podrobnosti o tom, jak tým patnácti Saúdských Arabů vyhrožoval 2. října novináři na konzulátu, že jej omámí a unese. Když kladl odpor, tak jej uškrtili. Jeden z členů týmu si pak oblékl novinářovy šaty, aby vyvolal zdání, že z konzulátu odešel.

Zatímco Turci se domnívají, že komando tělo kritika mocného korunního prince rozřezalo, saúdský představitel uvedl, že mrtvola byla zabalena do koberce a předána „místnímu spolupracovníkovi“ k likvidaci. Předběžné výsledky vyšetřování prý nenasvědčují tomu, že by novinář byl mučen.

Tato verze několikrát změněného saúdského příběhu se prý opírá o interní dokumenty saúdské zpravodajské služby, jak dostat domů disidenty, ale nedoprovázejí ji žádné důkazy, upozornila agentura Reuters. Turecké zdroje tvrdí, že úřady mají zvukovou nahrávku Chášakdžího vraždy, tu ale dosud nezveřejnily. Ankara nicméně zdůraznila, že nedopustí, aby došlo k utajení pravdy.

Západ nyní řeší, jak na vývoj situace zareaguje. „Bylo by předčasné komentovat sankce a také by bylo předčasné komentovat jakoukoliv otázku, dokud nepostoupíme ve vyšetřování a nedozvíme se, co se stalo,“ řekl šéf financí USA.

Ministr potvrdil, že se nehodlá zúčastnit investiční konference, která se má v saúdskoarabské metropoli konat od 23. října a kde nově odřekl účast i Nový Zéland.

Vraždu nelze ničím ospravedlnit, odsuzujeme ji co nejdůrazněji. Přesné okolnosti novinářovy smrti je třeba conejrychleji objasnit. Tvrzení Rijádu je zapotřebí podložit důvěryhodnými fakty.
Společné prohlášení Francie, Velké Británie a Německa

Mnuchin nicméně míní navštívit Rijád kvůli rozhovorům s partnery o společném úsilí čelit financování terorismu a plánům Washingtonu na opětovné uvalení sankcí proti Íránu. Nedomnívá se, že by pouštní království ustoupilo od závazku nahradit na trhu případný výpadek ropy, způsobený omezením íránského vývozu sankcemi.

Trump chce zbraně Rijádu dodávat i dál, Německo si počká na závěry

Sám šéf Bílého domu Donald Trump vraždu odsoudil, odveta by ale podle něj neměla zahrnovat zrušení prodeje amerických zbraní Rijádu. „Nebudu spokojen, dokud nenajdeme odpověď. Ale byl to velký a dobrý první krok,“ prohlásil o sobotním vysvětlení Rijádu.

Saúdy více kritizuje Evropa. „Dokud vyšetřování probíhá, dokud nevíme, co se tam stalo, není důvod k pozitivním rozhodnutím ohledně vývozu zbraní do Saúdské Arábie,“ řekl šéf německé diplomacie Heiko Maas v pořadu ARD Tagesthemen.

„Nemyslím si, že je důvěryhodná,“ okomentoval sobotní saúdskou verzi britský ministr pro brexit Dominic Raab. „Podporujeme, aby případ prošetřili Turci. Britská vláda bude chtít vidět, jak za tuto smrt budou lidé pohnáni k odpovědnosti,“ zdůraznil politik.

Musíme mluvit o změně postoje k Saúdské Arábii. Ona se stává policejním režimem. Není to tak, že jsou dobří diktátoři, nebo špatní diktátoři. Je to tak, že jsou to lidé, kteří porušují všechno. To, co se stalo, je porušením základních principů civilizace.
Lubomír Zaorálek

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová označila Chášakdžího smrt za „krajně pobuřující“. Evropská unie podle ní „trvá na zevrubném, důvěryhodném a transparentním vyšetřování, které odhalí všechny okolnosti novinářovy smrti. EU žádá, aby se pachatelé ze svého činu plně zodpovídali“.

Snahu Saúdské Arábie připustit alespoň část odpovědnosti ocenila Francie. „Saúdské autority přiznaly fakta, je tu určitý pokrok. Ale musí se to objasnit celkově,“ podotkl francouzský ministr financí Bruno Le Maire.

Za Rijád se naopak postavily země jako Bahrajn, Egypt či Spojené arabské emiráty. Snahu o „odhalení pravdy“ ocenil také Kuvajt.