Protiteroristické jednotky na Ukrajině jsou v bojové pohotovosti

Kyjev - Ukrajinské úřady dnes varovaly před zvýšenou hrozbou teroristických útoků a uvedly do bojové pohotovosti protiteroristické jednotky. V centru Kyjeva se opět sešly desítky tisíc lidí na další protivládní demonstraci. Protesty se zatím obešly bez jakýchkoli incidentů.

Vůdce opozičního hnutí UDAR Vitalij Kličko vyzval na demonstraci ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, aby přišel příští neděli na náměstí Nezávislosti a veřejně podebatoval s demonstranty. „Chtěl bych pozvat Viktora Janukovyče, aby příští neděli přišel sem. Ať si vyslechne všechny debaty o tom, co si lidé myslí,“ řekl Kličko. Podle odhadu agentury AFP se v Kyjevě sešlo na 70 000 lidí, AP hovoří o 30 000 účastnících.

Demonstranty potěšilo také poselství opozičního aktivisty Dmytra Bulatova, který se v lednu v Kyjevě stal obětí únosu a mučení. „Nemáme v úmyslu se vzdát. Půjdeme dál,“ řekl za nadšeného tleskání. Jeho telefonické zavolání z Litvy, kde se léčí, zesílily lidem v centru ukrajinské metropole silné reproduktory.

Dnešní počet demonstrantů na kyjevském náměstí Nezávislosti (Majdanu) je srovnatelný s tím z minulého víkendu, ale výrazně nižší než při velkých demonstracích v listopadu, prosinci a v lednu.

Protesty v Kyjevě
Zdroj: Gleb Garanich/Reuters

Úřady hlásí bombové hrozby 

Podle AP ukrajinská bezpečnostní agentura upozornila, že uvedla své jednotky do pohotovosti poté, co obdržela velké množství bombových hrozeb po celé zemi týkajících se letišť, nádraží, plynových a ropných potrubí a dalších míst.

Několik stovek lidí v Kyjevě vyjádřilo solidaritu nezávislé ruské televizi Dožď, která má potíže s úřady. Po vzoru účastníků sobotní manifestace v Moskvě, při níž bylo zatčeno 40 lidí, vytáhli symbolicky deštníky.

Televizní kanál přišel o větší část signálu poté, co na 70. výročí proražení nacistického obležení Leningradu, dnešního Petrohradu, uspořádal anketu u diváků s dotazem, zda nebylo za války lepší „kapitulovat a ušetřit tak statisíce životů“. Ruská prokuratura začala vyšetřovat Dožď pro podezření z extremismu.

Vydáno pod