V Pentagonu se našly podezřelé zásilky. Mohou obsahovat jedovatý ricin

V sídle amerického ministerstva obrany byly v pondělí zadrženy nejméně dvě poštovní zásilky. Panuje podezření, že obsahují jedovatý ricin. Podle mluvčího Pentagonu kauzu vyšetřuje Federální úřad pro vyšetřování (FBI), bližší podrobnosti nejsou známy.

Nebezpečný obsah byl zajištěn v ministerské podatelně, kde zásilky procházejí elektronickou kontrolou. Balíčky byly určeny konkrétnímu adresátovi, jeho jméno ale policie nesdělila.

Podatelna, která zůstává v karanténě, se nachází mimo hlavní budovu ministerstva. Nikdo z personálu nebyl podle vyšetřovatelů ohrožen.

Ricinové zásilky putovaly k vlivným osobám už dříve

Ricin je mimořádně nebezpečný jed, jenž se dá získat ze semen skočce obecného, který je běžnou lékárnickou a průmyslovou rostlinou. Po požití či vdechnutí i malého množství tohoto alkaloidu nastává zhruba za tři až pět dnů smrt. 

Poplach kolem jedovatých zásilek přišel v USA už v roce 2013, tedy v době, kdy v zemi ještě vládlo napětí vyvolané krvavým útokem v Bostonu. Kromě tehdejšího amerického prezidenta Baracka Obamy byly dopisy s ricinem určeny také pro republikánského senátora za Mississippi Rogera Wickera a pro soudkyni státu Mississippi Sadie Hollandovou.

Pouze zásilka určená soudkyni se k adresátovi dostala, Hollandová ale zraněna nebyla. Zbylé dva dopisy byly zachyceny ještě před jejich doručením. K činu se v lednu 2014 před soudem přiznal Američan James Everett Dutschke.