Trajekt u Kaliningradu měl technické potíže, záchranná operace pětice zemí je ale odvolaná

V Baltském moři nedaleko ruského přístavního města Kaliningradu nahlásil technické problémy trajekt se 335 lidmi na palubě. Dánská přepravní společnost DFDS Seaways uvedla, že kvůli selhání jednoho z motorů se objevil kouř, který spustil protipožární varovný systém. Loď už doplula do litevské Klajpedy.

K plavidlu podle agentury Interfax mířily pomocné lodě z Litvy, Ruska, Estonska, Švédska a Německa. Záchranné práce koordinovala ruská námořní centrála v Kaliningradu, která večer poplach odvolala.

„Kapitán se rozhodl, že loď dopluje sama díky jednomu provozuschopnému motoru. Míří do Klajpedy, doprovod kapitán odmítl. Za necelé dvě hodiny by měl trajekt dorazit do litevských vod. Věc je uzavřena,“ citovala agentura TASS zástupce kaliningradských záchranářů.

Informaci později potvrdilo i litevské ministerstvo obrany. Vstříc trajektu vyrazila čtyři plavidla litevské armády, která loď doprovodily do Klajpedy, uvedl ministerský mluvčí.

První informace mluvily o požáru v důsledku exploze ve strojovně. Litevská armáda na místo vyslala helikoptéru a další dvě má v pohotovosti pro případ potřeby, řekl dříve mluvčí litevských leteckých sil. 

Záchranné operace podle agentury AP komplikovalo špatné počasí. V oblasti vane velmi silný vítr, je mlha a viditelnost je nízká. Dodávku energie provizorně zajišťoval dieselový generátor.

Trajekt Regina Seaways byl na cestě z Kielu na severu Německa do Klajpedy v Litvě. Na jeho palubě je 298 pasažérů a 37 členů posádky. Porucha postihla loď v mezinárodních vodách asi 135 kilometrů od Kaliningradu a 85 kilometrů od Klajpedy.