Další žena vytýká Kavanaughovi sexuální obtěžování

Kandidát amerického prezidenta Donalda Trumpa na soudce Nejvyššího soudu USA Brett Kavanaugh se potýká s dalším problémem. Z nevhodného sexuálního chování ho totiž veřejně obvinila už druhá žena. Zprávu přinesl v neděli magazín The New Yorker jen několik hodin poté, co právní výbor Senátu USA stanovil čtvrteční termín slyšení, na němž promluví Christine Blaseyová Fordová. Ta Kavanaugha nedávno obvinila, že ji sexuálně napadl ještě jako středoškolák.

A s podobnými obviněními nyní přišla 53letá Deborah Ramirezová. V rozhovoru pro magazín The New Yorker popsala incident, kdy se Kavanaugh v akademickém roce 1983/1984 obnažoval na kolejním večírku na Yaleově univerzitě. Bílý dům její tvrzení popírá.

Ramirezová si vybavuje, že Kavanaugh se obnažoval na kolejním večírku, na němž se pil alkohol. Údajně jí strčil penis před obličej a ona se ho proti své vůli dotkla, když chtěla tehdejšího studenta prvního ročníku odstrčit.

The New Yorker napsal, že Ramirezová se zprvu zdráhala veřejně promluvit, částečně proto, že v její paměti jsou mezery způsobené pitím v době incidentu. Připustila také, že si není úplně jistá, jakou roli tehdy Kavanaugh při události sehrál.

Magazín tvrdí, že Ramirezová své vzpomínky šest dní pečlivě vyhodnocovala a radila se se svým právníkem, než si byla svými vzpomínkami na incident dostatečně jistá.

Případem se zabývají demokraté v Senátu. Kalifornská senátorka Dianne Feinsteinová napsala dopis šéfovi právního výboru Chucku Grassleymu, aby na čtvrtek naplánované slyšení Fordové okamžitě odložil. Vyzvala ho, aby se připojil k žádostem demokratů o zásah Federálního výboru pro vyšetřování (FBI), který by měl Kavanaughovu minulost prošetřit.

Kavanaugh obvinění odmítá

Brett Kavanaugh podle CNN reagoval na nové obvinění odmítavě. „Tato údajná událost z doby před 35 lety se nestala. Lidé, kteří mě znali, vědí, že k tomu nedošlo, a také to řekli. Jedná se o pomluvu, prostou a jednoduchou,“ uvedl kandidát na soudce Nejvyššího soudu.

Martin Řezníček: "Ženskou kartu" využívají demokraté i republikáni dolouhodobě (zdroj: ČT24)

Dodal, že se těší na čtvrteční slyšení. Podle jeho vyjádření se dostane ke slovu pravda a ochrana jeho dobrého jména, uvedl podle CNN Kavanaugh.

Prostoduché a tuctové

Bílý dům v nedělním prohlášení tlumočil Kavanaughovo tvrzení, že zmíněná událost „se nestala“ a že nařčení ze strany Ramirezové je „očerňující, tuctové a prostoduché“. Mluvčí Bílého domu k tomu dodala, že tvrzení ženy mají „srazit dobrého člověka“.

Na slyšení v Senátu se mezitím chystá Fordová. Jednání má být veřejné. Už dřív účast na schůzi právního výboru slíbil Kavanaugh, který obvinění ze sexuálního útoku odmítá a zastání našel i u amerického prezidenta. Několik republikánů o kauze hovoří jako o pokusu demokratů zpomalit, případně zcela zastavit proces jmenování Kavanaugha.

Právní výbor by měl po slyšení zaujmout stanovisko ke Kavanaughově jmenování do nejvyššího amerického justičního sboru, kam ho navrhl prezident Trump. Doporučujícím stanoviskem výboru se ale senátní plénum, které o jmenování rozhoduje, není povinno řídit.

V Senátu podle serveru Politico zatím Kavanaugh dostatek hlasů ke svému schválení nemá. Mnozí republikánští senátoři prý velmi pečlivě sledují, jak údajný násilník na obvinění vznesená proti němu reaguje. Zatím ale podle serveru není jasné, zda republikáni od podpory Kavanaugha upustí.