Evropa je vůči nezletilým migrantům vstřícná, jen Británie loni přijala tři tisíce dětí

Události: Nezletilí migranti v Německu a Británii (zdroj: ČT24)

Nezletilí migranti dostávají v Evropě přednost před dospělými. Například v srpnu to byli právě mladiství, komu italské úřady povolily vystoupit na pevninu v Katánii, zatímco ostatní běženci museli na lodi pobřežní stráže zůstat výrazně déle. Zvláštního zacházení se nezletilým dostává i ve Velké Británii a Německu.

V Německu je v péči úřadů zhruba šedesát tisíc nezletilých běženců. Jedni přišli o rodiče ve válce, jiné přímo jejich příbuzní poslali na riskantní cestu. Z velké většiny se jedná o náctileté chlapce. Dostane se jim výhod, kvůli kterým někteří dospělí o svém věku lžou.

Zjišťování věku mají na starosti úřady péče o mladistvé a praxe se místo od místa liší. O plošných lékařských testech se vedla debata po dvou vraždách ve Freiburgu a Kandelu, ze kterých byli usvědčeni migranti, kteří se vydávali za mladší.

Přesný věk neodhalí ani lékařské testy

Prohlídky umožňuje už platný zákon. Názor na jejich oprávněnost a spolehlivost ale rozděluje politiky i lékaře. „Nemůžu na den, týden ani měsíc přesně určit, jak starý někdo je,“ říká soudní lékař Reinhard Urban.

„Když je ukončen vývoj zubů moudrosti, je dané osobě minimálně 18 let. Společně s ukončeným vývojem klíční kosti můžeme říci, že věk je přes 21 let,“ dodává ředitel Institutu soudní medicíny Marcel Verhoff.

Nezletilí migranti z bývalého tábora u Calais
Zdroj: PASCAL ROSSIGNOL/Reuters

Británie převzala tisíce dětí bez rodičů

V Británii vláda jen loni přemístila ve spolupráci s Úřadem OSN pro uprchlíky přes tři tisíce dětí. Od roku 2010 dostalo azyl nebo jinou formu ochrany téměř 30 tisíc dětí.

Alfred Dubs
Zdroj: ČT24

Z uprchlického tábora Calais jich pak před dvěma lety převzala přes 750. Stovky z nich i na základě plánu pojmenovaném po Alfredu Dubsovi, kterého v jeho šesti letech zachránil před plynovými komorami Wintonův vlak vypravený z Prahy.

Alfred Dubs nyní v petici žádá, aby Londýn v příštích deseti letech převzal deset tisíc uprchlických dětí. Za posledních pět let přitom Británie poskytla azyl dvěma stovkám syrských dětí bez rodičů. „Některé z nich by měly najít bezpečí v dalších evropských zemích. Pro některé z těchto dětí je situace naprosto zoufalá,“ obává se Dubs.

Na slova českého premiéra Andreje Babiše, který odmítl přijmout sirotky ze Sýrie, reagovala dcera zachránce Nicholase Wintona. Podle ní se má pomáhat všem, kteří utíkají ve strachu o vlastní život.