Švédsko má takřka sečteno. Dva hlavní rivaly dělí jen dvě poslanecká křesla

Po sečtení hlasů ze všech volebních okrsků Švédska získal vládnoucí středolevý blok 144 křesel v 349členném Riksdagu (švédském parlamentu), zatímco středopravá aliance 142 mandátů. Protiimigrační Švédští demokraté by pak měli dostat 63 míst.  Na sečtení ale čeká ještě zhruba 200 tisíc korespondenčních hlasů a hlasů Švédů žijících v cizině, počet mandátu se tak můžet drobně změnit.

Do středolevého bloku patří kromě sociálních demokratů premiéra Stefana Löfvena také strana Zelených a Levicová strana. Středopravá aliance zahrnuje Umírněnou koaliční stranu, Stranu středu, Liberály a Křesťanskodemokratickou stranu.

Nacionalisté získali nejvíce hlasů v jihošvédských městech

Švédští demokraté podle očekávání uspěli především na jihu země, kam v roce 2015 mířila velká migrační vlna. V 9,5milionovém Švédsku tehdy požádalo o azyl 163 tisíc lidí, což byl z hlediska Evropy největší počet v poměru na jednoho obyvatele.

Řada jihošvédských měst nyní čelí problému integrace migrantů, kteří žijí na chudých předměstích pověstných válkami mezi gangy, zapalováním aut maskovanými mladými výtržníky a další zločinností.

V jihošvédském kraji Skåne zvítězili Švédští demokraté ve 21 ze 33 okresů. V okrese Hörby získala tato nacionalistická strana dokonce 35,4 procenta hlasů, v okrese Höör 28,2 procenta a v okrese Sjöbo 27,7 procenta.

Hraje se ještě o jeden až dva mandáty

Poměr mezi středolevým a středopravým blokem mohou ještě změnit takzvané středeční hlasy, které podle analytika Carla Melina co do počtu odpovídají jednomu až dvěma mandátům.

Švédský list Aftonbladet uvedl, že voliči v zahraničí dávají přednost spíše středopravým stranám. Souvisí to s tím, že mnoho Švédů žijících například v Thajsku nebo ve Španělsku jsou lidi s vysokými příjmy a tradičně volí středopravá politická uskupení, konstatuje Aftonbladet.

Ve volbách v roce 2014 hlasovalo v zahraničí 33,61 procenta Švédů pro středolevý blok a 55,8 procenta pro středopravou alianci, připomíná Aftonbladet. 

Ačkoli zahraniční média vykreslovala švédské volby výhradně jako spor o přístup k migraci, hýbou společností v severské zemi více jiná témata. Podle průzkumu veřejného mínění institutu Ipsos dělala Švédům před volbami největší starosti oblast zdravotní péče (44 procent), imigrace byla na třetím místě (25 procent), jen těsně před ochranou životního prostředí (23 procent).