Neštěstí při letecké show na základně Ramstein změnilo pravidla, před třiceti lety zahynulo 70 lidí

Tragicky skončila přesně před 30 lety – 28. srpna 1988 – letecká show na americké letecké základně Ramstein poblíž města Kaiserslautern v německé spolkové zemi Porýní-Falc. Na vysokém počtu obětí se odrazila i nepřipravenost organizátorů a zdravotníků.

Vystoupení akrobatické skupiny Frecce Tricolori mělo být vrcholem populární letecké přehlídky. Při předvádění akrobacie před asi 300 tisíci diváky se však střetly dva ze tří italských letounů. Jeden z nich následně dopadl přímo do davu přihlížejících diváků a explodoval.

Na místě zemřelo 39 lidí, dalších 31 podlehlo následkům zranění později, přes tisíc lidí bylo zraněno. Podíl na vysokém počtu mrtvých měla i komplikovaná a nedostatečně zajištěná lékařská služba.

Navíc vůbec nefungovala součinnost mezi americkým zdravotnickým týmem, působícím na základně, a zdravotníky z okolních německých měst.

Reportáž stanice ZDF k výročí (v německém jazyce):

Po této události byla přijata nová bezpečnostní opatření pro letecké přehlídky, kdy skupiny létají pouze ve vymezeném prostoru mimo sektor diváků.

Podle neštěstí byla pojmenována německá skupina Rammstein, která vznikla v roce 1994. Neštěstí v Ramsteinu bylo nejtragičtější podobnou událostí do katastrofy v ukrajinském Lvově, kde 27. července 2002 zahynulo při vojenské letecké přehlídce 78 lidí.