Trumpův exprávník Cohen prohlásil, že jej prezident navedl, aby spáchal zločin

Události: Cohen se u soudu přiznal k finančním a daňovým podvodům (zdroj: ČT24)

Právní zástupce Michaela Cohena tvrdí, že jeho klienta navedl ke spáchání trestného činu prezident Donald Trump. Pro něj Cohen pracoval jako osobní právník. Cohenův právní zástupce Lanny Davis to řekl poté, co Cohen učinil dohodu s prokuraturou a u soudu se přiznal k porušení zákona o financování volební kampaně a k bankovním a daňovým podvodům. Trumpův právní poradce Rudy Giuliani uvedl, že obvinění vznesená vůči Cohenovi neobsahují žádné obvinění na adresu prezidenta. Trump Cohena na sociální síti Twitter obvinil, že si vymyslel historky, aby se mohl dohodnout s prokuraturou.

„Dnes vystoupil a svědčil pod přísahou, že ho Donald Trump navedl, aby spáchal zločin tím, že zaplatil dvěma ženám, a to za tím hlavním účelem, aby ovlivnil volby,“ uvedl Cohenův právník Davis. „Pokud tyto platby byly zločinem pro Michaela Cohena, tak proč by jím nebyly pro Donalda Trumpa,“ dodal.

Sám Cohen ve svém přiznání Trumpovo jméno nezmínil. Uvedl pouze, že na pokyn „kandidáta na federální úřad“ zařídil platby, jejichž cílem bylo ovlivnit volby.

„Každý, kdo sleduje zprávy, ví, že jednal Trumpovým jménem. Navíc následně během dne ministerstvo spravedlnosti potvrdilo, že oním neupřesněným politickým kandidátem byl Trump,“ uvedla televize CNBC. Oslovení odborníci se shodují, že Cohen dostal radu, aby prezidentovo jméno neuváděl, neboť Trump není v případu vyšetřovanou osobou.

„Existují směrnice ministerstva spravedlnosti, které uvádějí, že nemůžete jmenovat někoho, kdo nefiguruje jako protistrana,“ prohlásila v rozhovoru s televizí MSNBC Mimi Rocahová, která v minulosti působila v úřadu newyorské prokuratury. Dodala, že Trumpovo jméno ve formálních dokumentech nebude prokuratura zmiňovat a že jistě bylo Cohenovi řečeno, aby postupoval stejně.

Cohen se u soudu přiznal (zdroj: ČT24)

Rozsudek by mohl padnout v prosinci

Jednapadesátiletý Cohen se vydal agentům Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a přistoupil na dohodu s prokuraturou. V jejím rámci přijme trest vězení od tří let a deseti měsíců do pěti let a tří měsíců. Rozsudek by mohl padnout 12. prosince, kdy je naplánováno slyšení o trestu. Cohen na verdikt počká na svobodě, kauce byla stanovena na 500 tisíc dolarů (11 milionů korun).

U newyorského soudu se mimo jiné přiznal, že porušil zákon, když pomáhal s přípravou finančních dohod o mlčení dvojice žen, které následně veřejně prohlásily, že měly s Trumpem poměr.

Jednou z nich je bývalá pornoherečka Stormy Daniels, jíž právník vyplatil 130 tisíc dolarů (asi 2,7 milionu korun) výměnou za mlčení o údajné sexuální aféře s Trumpem. Druhou ženou je někdejší modelka z Playboye Karen McDougalová. Jména žen v oficiálním přiznání nejsou rovněž zmíněna.

Cohenova dohoda s prokuraturou může zkomplikovat situaci prezidenta Trumpa, jehož volební tým čelí podezření ze spolupráce s Rusy. Cohen dal opakovaně veřejně najevo, že je ochoten poskytnou informace i zvláštnímu vyšetřovateli Robertu Muellerovi, který objasňuje především údajnou ruskou spolupráci s Trumpovými lidmi. Prezident ale opakovaně odmítá, že by jeho tým během voleb jakkoli s Ruskem spolupracoval, a označuje vyšetřování za hon na čarodějnice.

Giuliani: Není zřejmé, že požadavek vznesl Trump

Podle Trumpova právního poradce Rudyho Giulianiho ale obžaloba vznesená vůči Cohenovi neobsahuje žádná obvinění na adresu prezidenta Trumpa. Podle něj soudní dokumenty obsahují pouze formulaci, že platby byly učiněny „na žádost a návrh jednoho či více členů kampaně“. Z obvinění je podle Giulianiho jasné hlavně to, že se Cohen po dlouhou dobu choval nečestně a lhal.

Trump na sociální síti Twitter napsal, že obvinění související s porušením zákona o financování kampaně, tedy zmíněné dohody o mlčení, nejsou zločinem. Napsal také, že Cohen si vymýšlel, aby se s prokuraturou dohodl.

O penězích, které měly umlčet jeho údajné milenky, se nynější prezident dozvěděl až poté, co byly vyplaceny, řekl v rozhovoru pro televizi Fox News. Peníze byly prý vyplaceny z jeho peněženky a nikoli z fondů na vedení volební kampaně, takže o prohřešek nejde. 

„Dozvěděl jsem se to až pak,“ řekl prezident americké televizi. „Peníze nepocházely z financování kampaně… nebyly to peníze na kampaň, byly moje,“ prohlásil. „Když jsem se o tom (o Cohenově přiznání) dozvěděl, moje první otázka byla - čerpaly se (peníze) z kampaně? Pak by to byl trochu problém. Ale z kampaně nebyly, což je skvělé, nebylo to ani porušení pravidel,“ dodal.

Rovněž poznamenal, že jeho bývalý šéf kampaně Paul Manafort, kterého porota v úterý uznala částečně vinným z defraudací a daňových podvodů, se na rozdíl od Cohena nenechal zlomit. „Velké uznání pro statečného muže,“ napsal Trump o Manafortovi.

K Manafortově případu Trump na Twitteru poznamenal, že je to hon na čarodějnice a že porota se nedokázala dohodnout na deseti z 18 bodů obžaloby. „Je mi Paula Manaforta a jeho báječné rodiny líto,“ uvedl prezident.

Republikánští zákonodárci Trumpa s Cohenem a Manafortem nespojují

Američtí zákonodárci z Republikánské strany se snaží s oběma případy prezidenta nespojovat. Informovala o tom televize CNN. Například senátor John Cornyn prohlásil, že v žádné z kauz nevidí spojení na Trumpa a Rusko.

„Pokud Manafort a Cohen udělali to, co dělat neměli, a vypadá to, že to udělali, pak by podle mě měli nést odpovědnost. Nevidím ale nic, co by se týkalo prezidenta a Ruska,“ řekl republikán Cornyn s odkazem na vyšetřování ruské role v prezidentských volbách v USA.

Ruské počínání objasňuje zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller. Cornyn dodal, že doufá, že Mueller vyšetřování uzavře co nejdříve, aby to nezatížilo listopadové volby do Kongresu.

Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan se v komentáři o Cohenovi vyhnul odkazu na Trumpa. „Víme o Cohenově přiznání viny k závažným obviněním. Potřebujeme ale více informací, než je nyní k dispozici,“ uvedl v prohlášení Ryan.

Republikánský senátor Lindsey Graham, který v minulosti Trumpa tvrdě kritizoval a který se ho v poslední době několikrát zastal, prohlásil, že Cohenův a ani Manafortův případ nemá nic společného s Ruskem. Uvedl také, že vyšetřování musí pokračovat bez vnějších zásahů, ale že by Mueller měl svou práci co nejdříve ukončit.

Naopak demokrati hodnotí vývoj událostí kolem Manaforta a Cohena jako znepokojující a jako důkaz, že vyšetřování Trumpovy kampaně je nezbytné. Demokraté již také Trumpa varovali před pokusem Manaforta omilostnit.