Inspekce olympijských sportovišť po putinovsku

Soči - Prezident Vladimir Putin se snaží přesvědčit svět, že v Soči žádné nebezpečí nehrozí a vše je pod kontrolou. S premiérem Dmitrijem Medvěděvem dokonce osobně prověřil místní sjezdovky. Ale nezůstalo jen u lyží. Putin byl na návštěvě olympijského areálu nejen vtipný a rozverný, ale dokázal, že ani hokej není jeho slabou stránkou. A ke své inspekci si samozřejmě vzali lídři Ruska nejen fotografy, ale i kamery.

Putin a Medvěděv testovali areál v Soči (zdroj: ČT24)

Prezident a premiér předvedli svůj styl na několika amatérských i profesionálních sjezdovkách. Na tu, kde se bude bojovat o medaile, ale nevyrazili. Neprověřovali ale jen sjezdovky. Natočit se nechali při rozhovoru u svařeného vína a v hotelu se pokoušeli vyzvídat nedostatky u jedné z ubytovaných lyžařek. Ta ale měla z návštěvy takový respekt, že raději mlčela. 

Nejen lyže, ale i hokej. Prezidentský tým porazil hvězdy 12:3

A nezůstalo jen u lyží, jako muž činu se projevil při tréninku mladých hokejistů, nebo když na motorovém kluzáku sledoval hejna ohrožených jeřábů. Po hokejovém tréninku přišel i přátelský zápas: Putin se na ledové ploše setkal se svým běloruským protějškem Alexandrem Lukašenkem, který se netají svou vášní pro hokej. Prezidenti obou zemí hráli proti týmu domácích hokejových hvězd, mnohonásobných mistrů světa a vítězů olympiád. Od prvních minut začal tým prezidentů na soupeře silně tlačit a nakonec vyhrál s výsledkem 12:3. 

Image suverénního vládce mu ale narušují události posledních dnů. Po teroristických útocích ve Volgogradu jdou drobné nedostatky v hotelu stranou. Všechno se podřizuje jedinému cíli: bezpečnosti. 

Oficiálně kvůli bezpečnosti ruské úřady zakázaly v průběhu her v Soči jakékoliv demonstrace. Prezident Putin se teď rozhodl, že nařízení zmírní a povolil protesty ve speciálních zónách. Obraz Ruska ale už vylepšit nestihne: rozhodnutí amerického, francouzského ani německého prezidenta to nezmění. Barack Obama i mnozí další světoví politici už oznámili, že do Soči nepřijedou.