Chobotnice na talíři se staly luxusním zbožím, řada Španělů si je nemůže dovolit

Chobotnice jsou v oblibě, jejich cena ale rychle stoupá (zdroj: ČT24)

Poptávka po chobotnicích na talířích restaurací stále roste. V posledních letech se ale trh s tímto lehkým a chutným masem stává obětí vlastního úspěchu. Chobotnic totiž ubývá a jejich cena vzrostla natolik, že si je už řada lidí nemůže dovolit.

Pro běžné Španěly na severu země bývala chobotnice levným jídlem, které nesmělo chybět na žádné tabuli, dnes se z ní ale stává luxus. „Chobotnice jsou drahé zboží a určitě nezlevní. Cena možná ještě vzroste. Čím méně jich rybáři chytí, tím víc zákazník zaplatí,“ prohlásila prodavačka na rybím trhu ve městě Bueu Carmen Torresová.

Rybářům se zatím nedaří umělý odchov a vlivem poptávky se počty chobotnic ve světových oceánech na některých místech tenčí. „Poptávka po chobotnicích je obrovská a my jich můžeme nabídnout jen omezené množství, takže cena letí vzhůru. Některé jiné trhy jsou na tom ale hůř,“ upozornil předseda místního rybářského cechu José Manuel Rosas.

Zákazníci z Japonska, ale nejen odtamtud, také ze Spojených států, v poslední době objevili kouzlo masa z chobotnic. Je to dobrý trend pro dodavatele, můžou navýšit ceny. Samozřejmě na tradiční trhy, jako je ten ve Španělsku to má jiný dopad – musí tam zkrátka zaplatit víc.
Audun Lem
zástupce ředitele FAO Fisheries and Agriculture
Chobotnice
Zdroj: ČT24

Patnáct eur za kilo. Místo čtyř

Dříve toto lehké bílé maso stálo ve Španělsku asi čtyři eura. Loni podražilo na osm a letos už zhruba na patnáct eur za kilo. „Připravujeme chobotnice na česneku a podáváme se smaženými bramborami. Je to delikátní. Porce jsou stejné jako dřív a lidé zatím o naše jídlo mají téměř stejný zájem,“ uvedla šéfkuchařka restaurace El Pescador María Salcedová.

Pokud ale chobotnice zdraží ještě víc, jejímu podniku by to mohlo přinést problémy a taky výrazně změnit podobu středomořské kuchyně.

Vydáno pod