Talibanský atentátník zabil v Kábulu dva slovenské vojáky

Kábul – Na předměstí Kábulu dnes zabil sebevražedný atentátník tři zahraniční vojáky. Jsou mezi nimi dva Slováci a Američan. K činu se přihlásilo islamistické hnutí Taliban. Při explozi nálože, kterou odpálil útočník v automobilu, rovněž utrpělo zranění šest civilistů.

„Můžeme potvrdit, že dnes při útoku na konvoj v Afghánistánu přišli o život dva příslušníci ozbrojených sil SR. Vojáci působili v 5. pluku speciálního určení v Žilině,“ uvedlo slovenské ministerstvo obrany.

Podle informací serveru jsou oběti z 5. pluku speciálního určení v Žilině. Atentát na konvoj mezinárodních sil se odehrál kolem 13:00 místního času (9:30 SEČ) asi kilometr od základny NATO Camp Phoenix, kde působí američtí vojáci. Na televizních záběrech bylo vidět zbytky vybuchlého automobilu rozptýlené po ulici a několik obrněných aut stojících opodál.

K odpovědnosti za atentát se prostřednictvím svého mluvčího Zabiulláha Mudžáhida přihlásil Taliban, podle nějž si útok vyžádal řadu mrtvých. „Řada zahraničních vojáků byla zabita a zraněna a mnoho vozidel bylo zničeno při tomto útoku, který v autě napěchovaném výbušninami provedl jeden z našich bojovníků,“ napsal Mudžáhid na svém účtu na Twitteru. Taliban pravidelně ničivost svých útoků zveličuje, připomněly tiskové agentury.

Vydáno pod