Sebevražedný atentátník v Afghánistánu zavraždil nejméně 39 lidí, dalších 80 zranil

Na nejméně 39 mrtvých a osmdesát zraněných stoupla bilance útoku spáchaného v době modliteb poblíž šíitské mešity ve východoafghánském městě Gardezu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na policii a představitele vlády provincie Paktíja, jejímž správním centrem je právě Gardez.

Bilance útoku ještě nemusí být konečná. Podle zdrojů z místní nemocnice je mezi zraněnými nejméně dvacet dětí. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Podle očitých svědků do mešity dnes přišli dva ozbrojenci oblečení v burkách – ženském oděvu zakrývajícím celou postavu včetně obličeje. Jeden z útočníků odpálil nálož na svém těle, zatímco druhý začal střílet na věřící v mešitě. První informace tvrdily, že se útok odehrál v blízkosti mešity.

Paktíja leží na jihovýchodě Afghánistánu, v minulosti zde spáchalo řadu útoků právě radikální hnutí Taliban. K útokům na šíitské mešity se v Afghánistánu v minulosti hlásili ozbrojenci povstalecké skupiny Islámský stát (IS).

Armáda osvobodila lidi vězněné Talibanem

Noc před pátečním útokem afghánské bezpečnostní síly osvobodily na jihu Afghánistánu v provincii Hílmand 61 lidí vězněných hnutím Taliban.

Osvobozené osoby byly podle mluvčího elitních afghánských jednotek Džavída Sálima Talibanem uvězněny z různých důvodů. Některé radikálové podezřívali z toho, že předávaly informace vládním ozbrojeným silám.

V posledních třech měsících bylo z věznic Talibanu v provincii Hílmand osvobozeno více než 350 lidí, sdělil rovněž Džavíd Sálim. V Hílmandu mají povstalci Talibanu silné pozice. Podle zatím poslední zprávy americké generální inspekce pro obnovu Afghánistánu ovládají devět ze čtrnácti okresů této provincie.