Čeští politici podruhé navštívili Krym. Hrubě ignorujete mezinárodní právo, ohradila se Ukrajina

Ukrajinské ministerstvo zahraničí protestuje proti návštěvě poslance Evropského parlamentu Jaromíra Kohlíčka (KSČM) a senátora Jaroslava Doubravy (Severočeši.cz) na Krymu. Čeští politici se na Ruskem anektovaném území zúčastnili ekonomického fóra. Kyjev cestu označil za opakované porušení mezinárodního práva a hrozí uplatněním „celého spektra sankcí“.

Česká delegace se v neděli zúčastnila přehlídky ruského Černomořského loďstva ve městě Sevastopol, kde proběhlo setkání s místními poslanci. Kromě Kohlíčka a Doubravy na Krym odcestoval také Josef Skála (KSČM) a aktivisté Jelena Vičanová, Zdeněk Pešek a Radim Litterbach. Informoval o tom server Novyj Sevastopol.

Program návštěvy zahrnoval prohlídku města Bachčisaraj, mezinárodního dětského tábora Artěk a účast na Jaltském ekonomickém fóru. Podle serveru chce Kohlíček po návratu sepsat podrobnou zprávu, „aby prostí Češi poznali, že tu žijí překrásní lidé, že se jejich život mění k lepšímu“. Skála obvinil české úřady z šíření protiruských nálad. Na Krym se členové parlamentu vydali již podruhé, naposledy letos v dubnu.

Senátor Doubrava byl v roce 2015 zařazen na ukrajinský seznam nežádoucích osob. Důvodem byla jeho účast ve volbách, které na východě Ukrajiny uspořádali donbaští separatisté. Hlasování, které se konalo na podzim 2014, přihlížel jako pozorovatel.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí politiky ostře odsoudilo. „Je to další recidiva porušení ukrajinské legislativy ze strany těchto politiků, kteří nehledě na opakovaná upozornění i nadále hrubě ignorují nejen ukrajinské zákony, ale také mezinárodní právo,“ stojí v prohlášení zveřejněném ukrajinským velvyslanectvím v Praze.

„Ve snaze aspoň něčím ospravedlnit své zločiny Rusko chaoticky vyhledává po celém světě politiky se sníženým prahem politické hygieny, kteří se rádi zúčastňují propagandistických zájezdů na okupovaný poloostrov. Bohužel se našlo několik takových politiků i v České republice,“ podotklo velvyslanectví.

Ukrajina politikům pohrozila sankcemi za opakované porušování pravidel vstupu na okupovaná území. Mezi ně patří zvláštní povolení vjezdu a využití kontrolních stanovišť. Zároveň však ocenila postoj české vlády, která podporuje územní celistvost Ukrajiny.

Předseda KSČM Vojtěch Filip protest Kyjeva v reakci označil za „výraz nedemokratičnosti současného ukrajinského režimu“. Kyjev není schopen respektovat základní principy fungování Evropy, uvedl Filip a dodal, že Kohlíčkova cesta není oficiální návštěvou KSČM.

Krym Rusko anektovalo v roce 2014. Anexi oblasti, obývané zejména rusky mluvícím obyvatelstvem, předcházela násilná okupace území a referendum o připojení k Ruské federaci. Naprostá většina států včetně České republiky obsazení Krymu neuznává.