Statisíce lidí v Berlíně oslavily manželství pro všechny. Chtějí i další práva pro menšiny

Berlíňané pochodovali za práva sexuálních menšin (zdroj: ČT24)

Statisíce lidí prošly Berlínem, aby podpořily sexuální menšiny. Čtyřicátý ročník akce známé jako Christopher Street Day letos provázelo motto „Moje tělo – moje identita – můj život“. Pochod hrdosti sexuálních menšin měl vedle zábavy také politický rozměr. Účastníci volají například po rovnoprávnosti všech typů rodinného uspořádání.

Jubilejní ročník slavného berlínského pochodu se nesl v duchu oslav. Hnutí za rovnoprávnost sexuálních menšin totiž v Německu za poslední desetiletí dosáhlo mnohých úspěchů.

„Máme zákon o rovnosti manželství. Také jsme zrušili paragraf 175 a rehabilitují se jeho oběti. Takže máme řadu věcí, na které můžeme být při tomto výročí pyšní,“ vyjmenoval některé z nich náměstek berlínského primátora za stranu Levice a účastník pochodu Kalus Lederer.

Naráží na zákon, který rehabilitoval desetitisíce homosexuálů odsouzených od konce druhé světové války do roku 1994 podle zákona zakazujícího sexuální styky mužů. Německo rehabilitace schválilo v roce 2017.

Ve stejném roce německý parlament také schválil manželství pro páry stejného pohlaví. „Manželství pro všechny je už rok skutečností a já mám dobré zprávy. Země se točí dál. Kvůli naší lásce nás nepostihlo tsunami, zemětřesení ani mor, jak tvrdili někteří naši nepřátelé,“ prohlásil jeden z řečníků.

Vedle oslav dosažených cílů se průvodem nesly i požadavky do budoucna. „Je tu stále spousta věcí, na kterých je třeba pracovat. Transsexuálové stále nemají rovná práva, neustále je někdo klasifikuje jako nemocné. Proto jsme vyšli do ulic,“ říká Pimmela Von Döschen. Pořadatelé dále apelují na spravedlivé zastoupení lesbiček v médiích nebo větší zviditelnění dějin sexuálních menšin ve školství.

Neodmyslitelným rozměrem průvodu bylo bujaré veselí. Jeho hlavní osu tvořilo asi 70 kamionů a autobusů s hudbou a občerstvením. Kolem nich se veselili lidé odění do pestrobarevných kostýmů, které často doplňovalo líčení a třpytky. Řada mužů zvolila ženské oblečení s vysokými podpatky nebo naopak jen krátké trenýrky.

Průvod přilákal návštěvníky z celého světa. Šli v něm například Kanaďané, Venezuelané, Poláci nebo Bavoři oděni ve svém tradičním oblečení.

Vydáno pod