Zastánci referenda o podmínkách brexitu jsou poprvé v převaze

Zastánci referenda o konečných podmínkách dohody s EU o brexitu jsou mezi Brity poprvé v převaze nad těmi, kteří takové hlasování odmítají. Vyplývá to z průzkumu společnosti YouGov, který zveřejnil deník The Times. Jednání mezi EU a Británií se totiž vlečou a stále hrozí, že Londýn opustí Unii neřízeně. Tento týden oznámila premiérka Mayová, že osobně přebírá vyjednávání s Bruselem.

Na otázku, zda by se mělo uskutečnit všelidové hlasování o konečných podmínkách, které by měla obsahovat jakákoli brexitová dohoda s EU, odpovědělo kladně 42 procent dotázaných. Proti bylo 40 procent a zbytek na věc neměl názor.

Dotazování se uskutečnilo mezi 1653 dospělými Brity tuto středu a čtvrtek, uvedl list The Times. Referendum o podmínkách brexitu přitom podpořilo 58 procent voličů Labouristické strany, 67 procent voličů Liberálních demokratů a 21 procent voličů konzervativců.

Dnes by Britové odchod z EU podle průzkumu neodhlasovali

V prvním referendu Britové 23. června 2016 hlasovali o tom, jestli v Evropské unii zůstat, nebo odejít. Pro odchod se vyslovilo 51,9 procenta hlasujících, tedy přibližně 17,4 milionu lidí.

Kdyby se referendum o samotném setrvání Británie v EU konalo nyní, hlasovalo by 45 procent Britů podle YouGov pro setrvání, zatímco 42 procent pro brexit; čtyři procenta by se hlasování nezúčastnila a devět procent neví, jak by hlasovalo.

Británie opustí Evropskou unii 29. března příštího roku a do konce prosince 2020 má trvat přechodné období pro hladké zvládnutí odluky. Do té doby tak bude Londýn respektovat nadřazenost unijních kontrolních a vymáhacích mechanismů včetně role Soudního dvora Evropské unie.

Podle vážného scénáře hrozí, že Britové zůstanou bez potravin

Britská vláda zveřejnila 12. července svou vizi budoucích vztahů s Unií, se kterou chce uchovat těsné vazby, bezvízový styk či volný pohyb zboží. Naproti tomu pro služby, jež jsou jedním z motorů britské ekonomiky, plán předpokládá určitou flexibilitu, což v zásadě povede k omezenému přístupu na unijní trhy.

Dohoda mezi Bruselem a Londýnem ale stále není hotová, proto hrozí, že Londýn Unii opustí neřízeně. List The Sunday Times letos v červnu uvedl, že britští úředníci vytvořili tři možné scénáře brexitu bez obchodní dohody – mírný, vážný a nejhorší s názvem Armagedon. Podle prostředního, tedy vážného scénáře se trajektová přeprava v Lamanšském průlivu první den zhroutí a supermarkety budou do několika dní bez potravin a nemocnice do dvou týdnů bez léků.