Izraelská armáda hlásí sestřelení syrské stíhačky nad Golanskými výšinami

Izraelská armáda oznámila, že sestřelila letoun syrské armády, který se dostal do izraelského vzdušného prostoru. Na stíhačku Suchoj byly vystřeleny dvě střely typu Patriot, když se dostala nad Izraelem okupované Golanské výšiny. Stroj ale nakonec podle izraelské armády dopadl v Sýrii. Podle ruských zdrojů jeden syrský pilot zemřel.

Kouř po střele Patriot
Zdroj: neznámý/Reuters

Syrská agentura SANA oznámila, že Izraelci stříleli na syrské letadlo, které se účastnilo útoku na „teroristy“ v jižní Sýrii. Operovalo údajně v syrském vzdušném prostoru. „Izraelský nepřítel potvrzuje podporu ozbrojených teroristických skupin, pálil na jedno z našich vojenských letadel,“ uvedla syrská armáda.

Stanice Sky News Arabia oznámila, že stroj spadl v jihozápadní Sýrii u řeky Jarmúk v oblasti, kterou stále ovládá radikální skupina Islámský stát (IS). O osudu posádky stanice nic neví. Syrský vojenský zdroj sdělil ruskému rozhlasu Sputnik, že první pilot je mrtev. O osudu druhého pilota ale tento zdroj nic neví.

O pilotech nic nevíme, tvrdí Izrael

Izraelská armáda od rána zaznamenala zvýšenou aktivitu syrského letectva v jihozápadní Sýrii. „Vydali jsme různými kanály a v různých jazycích množství upozornění, abychom zajistili, že nikdo z opačné strany nenaruší izraelský vzdušný prostor a neohrozí izraelské civilisty,“ sdělil armádní mluvčí. 

O letadle řekl, že „bylo sestřeleno a pravděpodobně spadlo na jihu syrské části Golanských výšin“. „O pilotech zatím nemáme informaci, nevím o informaci, že někdo viděl padáky, a nevíme, zda byl některý pilot zachráněn,“ dodal mluvčí.

Podle agentury AP Izrael sestřelil syrskou stíhačku poprvé za čtyři roky. Izrael svou protiraketovou obranu aktivoval také v pondělí – kvůli střelám vystřeleným během bojů v Sýrii. Tyto rakety nakonec na území Sýrie také dopadly.

Začátkem měsíce Izrael dvakrát během jednoho týdne vypálil raketu systému Patriot na bezpilotní letouny, které se blížily k Izraeli ze Sýrie. K podobnému incidentu došlo i v červnu.

Dvě třetiny Golanských výšin okupuje Izrael, který je obsadil během dvou válek v roce 1967 a v roce 1973. Roku 1981 je pak v rozporu s rezolucemi OSN anektoval. Východ Golan je syrský a na části území je nárazníkové pásmo kontrolované silami OSN UNDOF.

Izrael přítomnost Ruskem podporované syrské armády poblíž hranic znepokojuje. Obává se i blízkosti jemu nepřátelských íránských jednotek, které jsou rovněž spojencem syrské vlády.