Brit přiotrávený novičokem byl propuštěn z nemocnice

Brit, který se přiotrávil nervově paralytickou látkou novičok, byl v pátek propuštěn z nemocnice. Informovala o tom britská média s odvoláním na vedení nemocnice v Salisbury, kde se pětačtyřicetiletý Charlie Rowley léčil. Reportérka deníku The Independent na Twitteru napsala, že podle úřadů byl Rowley dekontaminován a již nepředstavuje žádné nebezpečí pro své okolí.

Představitelka nemocnice v Salisbury Lorna Wilkinsonová uvedla, že dnešek je „významným milníkem v procesu (Rowleyho) uzdravování“. Rowley podle ní prošel strašnou zkušeností, kterou by nikdo nechtěl zažít.

Novičokem se Rowley a jeho o rok mladší partnerka Dawn Sturgessová otrávili 30. června v Amesbury. Podle policie přišli do styku s nervově paralytickou látkou nejspíš nešťastnou náhodou.

Sturgessová na následky otravy již dříve zemřela, Rowley 10. července nabyl vědomí a úřady informovaly, že není v kritickém stavu. 

Podle policie byla zdrojem otravy malá lahvička, která se našla v Rowleyho domě. Britští vyšetřovatelé zjišťují, zda jed pochází z téhož zdroje jako látka stejného typu, jíž byli v březnu vystaveni bývalý dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija v Salisbury, které leží nedaleko Amesbury.

Zatím vyšetřovatelé považují za pravděpodobné, že oba případy spolu úzce souvisejí. Nález lahvičky přitom považují za velký pokrok při pátrání po pachatelích.