Britové u otráveného páru zatím nepotvrdili použití stejné směsi novičoku jako u Skripalových

Spolupracovník ČT Kytka k otravě novičokem v Británii (zdroj: ČT24)

Britové zatím nepotvrdili, že pár, který se nově otrávil novičokem, přišel do kontaktu s přesně toutéž směsí, která byla v březnu použita k útoku na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji. Vyšetřovatelé ale počítají s tím, že spolu oba incidenty souvisejí.

Čtyřiačtyřicetiletá Dawn Sturgessová zemřela v nemocnici v neděli večer. Její o rok starší partner Charlie Rowley, který s látkou rovněž přišel do styku, zůstává v kritickém stavu.

„V tuto chvíli není možné říci, zda nervová látka zjištěná při tomto incidentu souvisí s útokem na Sergeje Skripala a Juliji Skripalovou,“ řekl šéf britské protiteroristické jednotky Neil Bosu.

Vyšetřovatelé už vědí, že se pár otrávil novičokem, a i když spojení mezi tímto případem a Skripalovými potvrzeno nebylo, pracovní teorie s tím podle Basua počítá. Basu uvedl, že nový případ otravy ještě více podpořil úsilí vyšetřovatelů odhalit odpovědné osoby, které za incidentem stojí. Použití novičoku pak označil za nehoráznost a barbarství.

Rusko jakoukoliv vazbu k otravám odmítá

Otrávený pár přišel s toxickou látkou do styku na počátku července. Basu uvedl, že úmrtí dokládá, že Sturgessová byla vystavena velké dávce. Jak přesně se dvojice otrávila, známo oficiálně není. Policie podle AP vychází z toho, že pár se musel dostat k nádobě, ve které byl toxický materiál uložený.

Z útoku na Skripala a jeho dceru Londýn oficiálně obvinil Rusko. Podle britské vlády byla otravná látka novičok vyráběna v někdejším Sovětském svazu. Rusko ale odpovědnost odmítlo a incident vyústil diplomatickou roztržkou.

Stejně tak Moskva odmítá být spojovaná i s novým případem otravy. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov vyjádřil nad smrtí Britky lítost s tím, že by bylo absurdní vinit z ní Rusko.