Pompeo jednal v KLDR o průběhu denuklearizace. Pchjongjangu se nelíbí jednostranné požadavky USA

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo jednal v Pchjongjangu o časovém rozvrhu, v němž se bude Severní Korea zbavovat jaderných zbraní. Zástupci USA a KLDR se také dohodli na sestavování pracovních skupin, které se budou zabývat „podstatnými věcmi“ včetně ověřování snah o dosažení denuklearizace. KLDR navzdory optimistickým vyjádřením Pompea označila rozhovory za problematické. Obvinila také USA ze vznášení jednostranných požadavků a z používání gangsterských metod.

Pompeo řekl, že značnou část diskuse strávil jednáním o tom, jak KLDR přizná svá jaderná a raketová zařízení, a o časovém rozvrhu, v němž se bude jaderných zbraní zbavovat. „Myslím, že jsme pokročili ve všech částech naší diskuse,“ řekl ministr. Washington doufá, že proces denuklearizace se podaří spustit během příštích dvanácti měsíců.

Jednání s představiteli severokorejského režimu se týkala kromě otázek spojených s denuklearizací také repatriace ostatků amerických vojáků, kteří padli během korejské války v letech 1950–53.

Severokorejská agentura KCNA s odvoláním na nejmenovaného zástupce ministerstva zahraničí KLDR ale uvedla, že USA svými jednostrannými požadavky na denuklearizaci oslabují „pevné odhodlání“ Pchjongjangu téma jaderného programu vyřešit.

Výsledek jednání americké delegace vedené Pompeem agentura označila za „mimořádně problematický“. Američané podle ní trvají na naprosté, ověřitelné a nezvratné denuklearizaci. KLDR ale podle agentury věří, že „nejrychlejší způsob“, jak dosáhnout toho, že z Korejského poloostrova budou odstraněny jaderné zbraně, je dohoda o postupných krocích, jež budou obě strany provádět zároveň.

„Spojené státy dělají fatální chybu, pokud se domnívají, že Korejská lidově demokratická republika musí přijmout požadavky, které odrážejí jejich gangsterského ducha,“ uvedla KCNA.

Pompeo jednal v KLDR o harmonogramu denuklearizace
Zdroj: Andrew Harnik/Reuters

Pokračování singapurského procesu

Rozhovory navazují na dohodu učiněnou mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem na summitu v Singapuru. Severní Korea se v červnu zavázala spolupracovat se Spojenými státy na likvidaci jaderných zbraní na Korejském poloostrově, za což dostane od Washingtonu bezpečnostní záruky.

Prohlášení ze summitu však neuvádí, kdy se Pchjongjang hodlá vzdát atomových zbraní, ani jak tento krok bude možné ověřit. Ačkoli od vrcholné schůzky nepodnikla KLDR žádné jaderné ani raketové zkoušky, satelitní snímky vypovídají o zlepšování infrastruktury v severokorejském jaderném středisku používaném pro zbrojní účely.

Pompeo jednal také s vysokým představitelem severokorejské komunistické strany a bývalým šéfem tajné služby KLDR Kim Jong-čcholem, s nímž dojednával také setkání Trumpa s Kimem. Šéf americké diplomacie bude pokračovat do Tokia, aby informoval japonské a jihokorejské představitele o posunech ve vyjednávání.