Pákistánský expremiér Šaríf dostal desetiletý trest za korupci

Pákistánský protikorupční soud poslal bývalého předsedu vlády Naváze Šarífa na deset let do vězení. Uznal ho v nepřítomnosti vinným z korupce v souvislosti s nákupem čtyř luxusních bytů v Londýně, na který nemohly příjmy z legálního podnikání Šarífa ani jeho příbuzných stačit. Rozsudek není pravomocný a očekává se, že se expremiér odvolá.

Kromě desetiletého trestu dostal Šaríf ještě rok za to, že nespolupracoval se soudem. Tresty si má podle soudce odpykat zároveň. Pákistánský expremiér u vynesení rozsudku nebyl, je nyní v Londýně, kde se jeho manželka léčí s rakovinou.

Šarífova dcera Maryam, považovaná za politického následníka svého otce, byla odsouzena k sedmiletému odnětí svobody. Kromě toho také dostala rok za to, že se soudem nespolupracovala. Ze stejného důvodu dostal roční trest i Šarífův zeť Safdar Awan.

Šaríf mluví o honu na čarodějnice

Expremiér a jeho dcera musejí podle soudu také zaplatit pokuty ve výši osmi milionů liber (236 milonů korun), resp. dvou milionů liber (59 milionů korun). Čtyři byty, kvůli kterým obvinění stanuli před soudem, mají propadnout vládě. 

Šaríf již dříve označil soudní řízení vedená proti němu za politické procesy a za justiční hon na čarodějnice. Rodina trvá na tom, že byty získala v souladu se zákonem. Pákistánský nejvyšší soud nicméně už v polovině dubna rozhodl, že expremiér nesmí doživotně zastávat žádné veřejné funkce.

Kauza je součástí aféry Panama Papers

Případ souvisí s kauzou takzvaných Panamských dokumentů, které odkrývají praktiky převádění peněz do daňových rájů. Vyšetřovací komise jmenovaná nejvyšším soudem minulý rok dospěla k závěru, že Šarífova rodina nahromadila podstatně větší bohatství, než odpovídá jejím příjmům.

V uniklých dokumentech z panamské právní a poradenské společnosti Mossack Fonseca, která daným osobám pomáhala peníze ukrývat, je zmíněna Šarífova dcera a dva jeho synové. Skandál vyšel na světlo v dubnu 2016.

Šaríf byl premiérem v letech 1990–1993, 1997–1999 a naposledy od června 2013 do července 2017. Vždy byl odvolán či sesazen.