Nová válka se blíží, obávají se izraelští generálové po dalším ostřelování Gazy

Události: Izraelští generálové se obávají nové války (zdroj: ČT24)

V Gaze narůstá napětí. Po dalších raketových útocích z tohoto týdne jsou izraelští generálové přesvědčení, že se po čtyřech letech blíží nová válka. Na hranicích mezi Gazou a Izraelem natáčel blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Zdánlivý klid na jihu Izraele je zrádný. Naposledy ve středu v noci sem palestinští teroristi odpálili třináct raket. Tři z nich sestřelil protivzdušný systém Iron Dome. Cílem útoků je dvacet tisíc Izraelců v bezprostředním dostřelu z Gazy. „Bunkry jsou tu na každém kroku, třeba na zastávce autobusu,“ popsal ve své reportáži blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Jakub Szántó na hranicích Izraele a Gazy
Zdroj: ČT24

V kibucu Zikim přímo na hranici bydlí Beate Rostunová. Před osmnácti lety se sem přivdala z Norska. „Je to hodně stresující. Taky proto, že musíme pořád myslet na děti. Kde se schovají, až bude další poplach. Jen v noci to je lepší, protože ony tak jako tak spí v bunkru,“ vylíčila.

V ohrožení jsou i velká města

Hamás a Islámský džihád mají k dispozici střely, které ohrožují i velká města – stotřicetitisícový Aškelon a dvěstědvacetitisícový Ašdod. Při výhledu na Gazu se vzpomínky na poslední tři války vracejí i Lucii Amsalem.

„Bylo to opravdu šílené. Několikrát jsem byla s dětmi venku, když se rozhoukala siréna nad hlavou, čtyřicet vteřin, vyndat dvě děti z auta, někam se schovat, zalehnout na zem. Většinou samozřejmě není kam, člověk je v otevřeném prostranství, nemá kam zaběhnout,“ popsala své zkušenosti.

Přes akutní nebezpečí posledních týdnů a narůstající riziko nového konfliktu se do padesátky izraelských pohraničních komunit stěhují stále noví lidé. Od poslední války v roce 2014 jejich populace narostla o deset procent. „Jde o kombinaci izraelské nezlomnosti, touhy odstěhovat se z velkých měst i daňových úlev a levného bydlení,“ vysvětlil Szántó.

Na dohled od elektronicky hlídaných plotů, bezpečnostních a armádních hlídek i baterií protiraketových střel se na mnoha místech stavějí nové domy. Kvůli hrozbě z Gazy má každý z nich zesílené stěny a nejmíň dvě pancéřované místnosti.