Do Gazy se zboží dostane přes jediné místo. Platí tu přísné kontroly

Události ČT: Pupeční šňůra pro skoro dva miliony Gazanů se opakovaně stala terčem útoků (zdroj: ČT24)

Kerem Šalom je jediným místem, kudy se do pásma Gazy dostává zboží. Kvůli obavám z pašování zbraní prochází veškerý náklad detailní kontrolou. Izraelská armáda tak zadržela i maskovanou dodávku několika set trubek určených na výrobu raket pro palestinský Hamas. Násilí mezi Gazou a Izraelem přitom dosahuje nejvyšší úrovně od poslední války v létě 2014.

Hraniční přechod Kerem Šalom sice v překladu znamená Vinice míru, opakovaně se ale stává terčem útoků. „V roce 2008 lidi z Hamasu tenhle přechod zcela zničili,“ připomněl manažer přechodu Ami Šaked. Kvůli izraelsko-egyptské blokádě hranic Pásma Gazy je tento přechod přitom jediným místem, kudy proudí do obležené Gazy zboží, ať trvá ostražitý mír, nebo zuří válka.

Denně tady projede až 850 kamionů. V opevněném prostoru se střídají izraelští řidiči kamionů s prověřenými palestinskými kolegy. Izraelci tady zboží vyloží, palestinští řidiči si zase naloží.

Pašování trubek na rakety i chemikálií na jejich pohon

Veškerý náklad prochází detailní kontrolou, aby Izrael zabránil pašování zbraní. I když byla aktuálně objevena maskovaná dodávka trubek, které by posloužily na výrobu raket, podle Šakeda už většina vojenského průmyslu v Gaze nepotřebuje tolik trubek a výbušnin. „Potřebují hlavně chemikálie pro pohon raket,“ přiblížil Šaked.

Pytle s cementem na přechodu v Kerem Šalom
Zdroj: Reuters/Ibraheem Abu Mustafa

Hlídají se také dodávky cementu. Jak ukázal nález dvou tunelů určených pro budoucí výpady Hamasu na izraelskou stranu hranice, desítky tun materiálu jdou na vojenské účely, ne na opravu válkou zničených domů.

Násilí na hranici zase roste. Jen v květnu odpálili palestinští islamisti na Izrael přes čtyřicet střel. Izrael odpověděl třinácti nálety. Navíc je tu nový hráč v podobě extremistů hlásících se k Islámskému státu v Pásmu Gazy. Snaží se vyvolat novou válku mezi Izraelem a Hamasem.