Janukovyč nehodlá podepsat asociační smlouvu s EU

Kyjev – Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč nepodepíše na summitu ve Vilniusu asociační dohodu s Evropskou unií – a to bez ohledu na to, zda ve čtvrtek ukrajinský parlament schválí zákon umožňující expremiérce Tymošenkové vycestovat na léčení do zahraničí, kterým unie podmiňuje přiblížení Ukrajiny. Janukovyč oznámil svůj postoj eurokomisaři EU pro rozšíření Štefanu Fülemu. Brusel ovšem zprávám z Ukrajiny nepřikládá větší význam a dál připravuje podpis smlouvy. Sám Füle Janukovyče pochválil za jeho odhodlání prosadit zákon o léčbě odsouzených v zahraničí.

„Tato slova podle dvou na sobě nezávislých zdrojů České televize zazněla na setkání prezidenta Janukovyče s eurokomisařem Fülem, který přijel do Kyjeva osobně lobbovat za přijetí posledních zákonů, které unie vyžaduje k přijetí asociační dohody s Ukrajinou. Janukovyč měl prohlásit, že by Ukrajina v tuto chvíli podpisem dohody velmi tratila. Proto se ji rozhodl nepodepsat,“ uvedl zpravodaj ČT Josef Pazderka.

Podle něj mluvil Janukovyč o částce kolem 500 miliard eur v následujících deseti letech, o které by Ukrajina přišla kvůli útlumu obchodů s Ruskem a chtěla by si je nechat kompenzovat od EU.

Janukovyčovo „ne“ unii zmiňují i další zdroje

Informaci o údajném odmítavém stanovisku Janukovyče přinesl i ukrajinský anglicky psaný list Kiyv Post. „Janukovyč zjevně řekl Fülemu, že asociační smlouvu ve Vilniusu podepsat neplánuje,“ uvedl list s odvoláním na své blíže neurčené zdroje. Opozice má podle Kiyv Post podezření, že Janukovyč chce touto taktikou získat od evropských států nějaké výhody. „Nemusí to ale vyjít, protože mezi činiteli EU převládá pocit rozčarování a zrady,“ konstatuje list. Stejnou informaci prý dostal i stálý zástupce EU v Kyjevě Jan Tombiński od ukrajinského ministra zahraničí Leonida Kožary.

Unie si pro ukrajinské přidružení stanovila řadu podmínek, z nichž většinu Kyjev splnil. Hlavní překážkou ale zůstávalo věznění Tymošenkové, které se na Západě stalo symbolem ukrajinské selektivní justice. Jednání kyjevského parlamentu proto v posledních dnech napjatě sledovala řada unijních politiků, včetně eurokomisaře pro přidružení Füleho a zvláštních zmocněnců Aleksandera Kwaśniewského a Pata Coxe. Ti za poslední dva roky přijeli do Kyjeva kvůli Tymošenkové sedmadvacetkrát.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Chuzavkov

Eurokomisař bude jako první informovat státy EU

Füle po ukončení nejnovější dvoudenní návštěvy Ukrajiny vydal prohlášení, podle něhož je
Brusel integraci Ukrajiny „nezvratně oddán“. "Odhodlání EU povýšit vztahy s Ukrajinou na novou úroveň, a otevřít tak nové možnosti pro ukrajinský národ, je pevné. Dveře pro tento
kvalitativní skok kupředu jsou otevřené," konstatoval eurokomisař.

Füleho mluvčí Peter Stano po příjezdu z Kyjeva do Bruselu novinářům sdělil, že Füle nejprve s výsledky své mise seznámí členské státy Evropské unie, novináři prý obdrží zprávu později.

Štefan Füle
Zdroj: ČT24

Unie dál věří v podpis dohody

Unijní ministři zahraničí vyslali ze svého pondělního zasedání v Bruselu do Kyjeva signál, že EU je se svým konečným rozhodnutím o asociaci, plánovaným původně na pondělí, ochotna ještě deset dnů vyčkat. Jako nejzazší termín pro podpis dohody stanovil Brusel 28. a 29. listopad, kdy se ve Vilniusu sejde summit Východního partnerství.

„Náš pohled zůstává stejný. Jsme odhodláni v práci pokračovat. Uvidíme, nakolik je odhodlání Ukrajinců podepsat dohodu seriózní. Situace na Ukrajině je velice složitá, a ne všechny signály, které odtamtud přicházejí, si zaslouží pozornost,“ uvedl litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius, jehož země EU předsedá do konce roku.

Odhodlání Kyjeva podepsat koncem měsíce na summitu Východního partnerství asociační smlouvu dnes potvrdil ukrajinský premiér Mykola Azarov. „Parlament pokračuje v přípravě integračních zákonů,“ prohlásil Azarov na tiskové konferenci v ruském Petrohradu, kde se účastní schůze premiérů Společenství nezávislých států. Příprava k vilniuskému summitu na Ukrajině podle něj pokračuje „absolutně normálně“.

Telefonát Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod