Jsou to i vaše nedopalky, vzkázala tabákovým firmám Francie. Chce, aby se výrobci podíleli na úklidu

Francouzská vláda se chystá k razantnímu kroku vůči cigaretovému průmyslu: chce jej přinutit, aby se podílel na úklidu cigaretových nedopalků, jimiž nedisciplinovaní kuřáci zamořují chodníky a ulice měst a které tak kontaminují i životní prostředí. Státní tajemnice pro životní prostředí Brune Poirsonová oznámila, že pokud samy tabákové firmy nepřijdou do tří měsíců s efektivním řešením, donutí je vláda, aby se podílely na sběru a likvidaci cigaretového odpadu. Nedopalky jsou i ekologickým problémem: rozkládají se přibližně patnáct let.

Pařížská úklidová služba musí ročně odstraňovat ve francouzské metropoli na 350 tun cigaretových nedopalků navzdory tomu, že kuřáci mají téměř na každém rohu k dispozici odpadkové koše a že jim hrozí pokuta 68 eur (1750 korun), pokud jsou přistiženi při odhození „špačku“ na ulici.

„Pokud nebudou do září předložena žádná účinná opatření, vláda přiměje (tabákový) průmysl k tomu, aby se zapojil do shromažďování a odstraňování odpadu,“ řekla Poirsonová.

Jak dlouho se rozkládají odpadky?
Zdroj: Eprehledy.cz

Její úřad odhaduje, že ve Francii se každoročně vyhodí na 30 miliard nedopalků, z nichž více než 40 procent končí na plážích, v lesích, řekách a moři. Jeden jediný nedopalek může kontaminovat stovky litrů vody kvůli chemickým látkám, které obsahuje. Látkám pak může trvat více než deset let, než se rozloží, řekla Poirsonová.

Tabákové firmy: Apelujeme na zodpovědnost kuřáků

Společnost British American Tobacco (BAT), jejíž značka zahrnuje společnosti Lucky Strike a Rothmans, uvedla ve svém prohlášení, že spolupracuje s vládou na vzdělávání kuřáků a distribuuje svým klientům kapesní popelníky. Další zdanění ale odmítla.

„Není na podnikatelích, kuřácích nebo občanech, aby platili dodatečné daně za náklady spojené s úklidem cigaretových nedopalků,“ reagoval mluvčí BAT Eric Sensi-Minautier.

Společnost Imperial Brands, která prodává francouzské značky Gauloises a Gitanes, uvedla, že povzbuzuje kuřáky, aby nakládali s nedopalky „zodpovědně“. Zároveň upozornila, že nemá v úmyslu měnit složení svých cigaretových filtrů, aby méně znečišťovaly životní prostředí.