Schůzka s Kimem by mohla být v původním termínu, připustil Trump

Události ČT: Nejistota kolem summitu Trumpa s Kimem (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump připustil, že zrušená schůzka se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem se může uskutečnit brzy, možná i v původně plánovaném termínu. Trump dal najevo potěšení nad prohlášením Severní Koreje, že je i po zrušení summitu americkou stranou otevřena dalším rozhovorům se Spojenými státy. Podle informací amerických médií ale Bílý dům zvažuje novou vlnu sankcí proti severokorejskému režimu.

„Uvidíme, co se stane, může to být dokonce toho 12. (června),“ odpověděl v pátek Trump novinářům na dotaz o případném novém termínu summitu. Bílý dům ve čtvrtek zveřejnil Trumpův dopis Kimovi, v němž prezident zrušil historickou schůzku plánovanou na 12. června kvůli nepřátelským prohlášením severokorejského vůdce.

Později ve čtvrtek při projevu v Bílém domě ale Trump nevyloučil, že se summit nakonec v dohodnutém termínu uskuteční, případně někdy později, záležet to ale bude na Kimově přístupu. KLDR předtím oznámila, že zlikvidovala své hlavní jaderné testovací středisko.

V pátek Trump řekl, že Washington s Pchjongjangem nadále „mluví“. Na dotazy týkající se jeho rozporuplných vyjádření k termínu summitu odpověděl, že „všichni hrají nějakou hru“.

KLDR: Jsme dál otevřeni dialogu

Pchjongjang v reakci na zrušení summitu zveřejnil prohlášení severokorejského diplomata Kim Kje-kwana, že Severní Korea je dál otevřena dialogu se Spojenými státy a že je připravena řešit problémy s USA kdykoli a jakkoli.

„Odhodlání KLDR udělat maximum pro mír a stabilitu na Korejském poloostrově se nemění,“ uvedl Kim Kje-kwan, který je hlavním vyjednávačem KLDR při jednáních o severokorejském jaderném programu.

„Velmi jsme si cenili úsilí prezidenta Trumpa, bezprecedentního u jakéhokoli jiného prezidenta, o uskutečnění historického severokorejsko-amerického summitu,“ dodal podle KCNA Kim Kje-kwan. „Ještě jednou Spojeným státům říkáme, že jsme připraveni řešit problémy kdykoli jakýmkoli způsobem,“ dodal severokorejský diplomat. 

Velká Británie, Německo, Rusko, Francie, Japonsko a Jižní Korea vyjádřily v pátek nad zrušeným summitem politování. Podle Číny je zapotřebí, aby Spojené státy a Severní Korea prokázaly trpělivost a schopnost kompromisu.

Smířlivé reakce Pchjongjangu

Analytici upozorňují, že severokorejské reakce na zrušení summitu jsou nezvykle smířlivé; řada expertů od Pchjongjangu očekávala agresivní odpověď. Ko Ju-hwan z univerzity v jihokorejské metropoli Soulu uvedl, že vyjádření náměstka severokorejského ministra zahraničí „je takřka omluvným dopisem“.

Kim Tong-jup, odborník na KLDR v soulském Ústavu studií Dálného východu, prohlásil, že reakce KLDR je pozoruhodně „zdvořilá, diplomatická a zdrženlivá“. To podle něj svědčí o tom, že Severní Korea má velký zájem o rozhovory s Washingtonem.

Také sám Trump da najevo potěšení nad smířlivým prohlášením Severní Koreje. „Srdečné a produktivní prohlášení Severní Koreje je velmi dobrá zpráva. Brzy uvidíme, kam to povede, doufejme že k dlouhé a trvalé prosperitě a k míru. Jen čas (a nadání) to ukáže!“ napsal na sociální síti Twitter.

Severní Korea chce pravděpodobně summitu s Trumpem využít k tomu, aby si vymohla zmírnění mezinárodních sankcí, které přijala vůči KLDR Rada bezpečnosti OSN v reakci na severokorejské jaderné a raketové testy. Pchjongjang letos oznámil, že se rozhodl zbrojní zkoušky pozastavit, v případě selhání diplomacie by je ale mohl zase obnovit, napsala AP.

Bílý dům zvažuje nové sankce

Podle listu The Wall Street Journal možná americká vláda na počátku příštího týdne vyhlásí nové sankce proti Severní Koreji. O sankcích, ale i o možném vojenském zásahu, jednala americká Národní bezpečnostní rada (NSC) ve čtvrtek odpoledne po oznámení, že prezident Donald Trump ruší summit s Kim Čong-unem, uvádí deník.

Rozhodnutí Trumpa sejít se s Kimem bylo dost spontánní a nebylo podloženo žádným předchozím diplomatickým jednáním. Ten proces byl nastartován úplně pozpátku.
Jaromír Chlada
koreanista

Na KLDR mohou Spojené státy uvalit „desítky“ nových sankcí, píše newyorský list bez dalších podrobností. Tvrdými sankcemi, které podpořila i Rada bezpečnosti OSN, se Washington v minulosti snažil zastavit jaderný a raketový program Severokorejců a přimět Kima k jednání.

List The New York Times v pátečním komentáři k Trumpovu rozhodnutí napsal, že prezident zaujal k severokorejskému problému „revoluční postoj“. Podle listu jde o „hru, zda vyjednávací zručnost a smluvní magie může tváří v tvář Kimovi zajistit to, o co se žádný americký prezident či diplomat netroufl ani pokusit za posledních 65 let, kdy na Korejském poloostrově panuje obtížně dosažené příměří“.

Američtí experti podle The New York Times nevěří, že severokorejský diktátor se chce jaderných zbraní úplně zbavit. Podle nich musí Trump dojednat s KLDR dohodu obdobnou jaderné smlouvě s Íránem, která omezuje, ale zcela neblokuje schopnost Teheránu vyrobit jadernou zbraň. Od smlouvy s Íránem ovšem Trump před několika týdny odstoupil. „Znamená to, že má teď před sebou dvě jaderné krize,“ uvedl deník.

O jaderném arzenálu KLDR víme jen to, že se ho Kim Čong-un nevzdá, tvrdí expert (zdroj: ČT24)