Odpáleno. Kimův režim zničil svoje hlavní jaderné testovací středisko

Severní Korea za přítomnosti zahraničních novinářů provedla operaci, při níž podle svých slov zlikvidovala své hlavní jaderné testovací středisko.

Novináři byli svědky série explozí, které po několik hodin otřásaly jadernou testovací lokalitou u obce Pchunggje, jež se nachází v hornaté, řídce osídlené oblasti na severovýchodě KLDR.

„Severní Korea kompletně zlikvidovala jaderné testovací středisko Pchunggje, aby dala jasně najevo, že již nebude pokračovat v jaderných zkouškách,“ uvedla severokorejská oficiální tisková agentura KCNA. Při likvidaci střediska „byly úplně uzavřeny vchody do tunelů“, konstatovala agentura.

Do okolí neunikl žádný radioaktivní materiál ani nebyly při operaci zaznamenány žádné jiné negativní dopady na okolní prostředí, informovala KCNA.

Podle agentury AP a dalších médií, která měla na místě své reportéry, exploze několik hodin otřásaly zmíněnou jadernou testovací lokalitou v hornaté, řídce osídlené oblasti na severovýchodě KLDR.

Výbuchy se zaměřily na tři tunely vedoucí do podzemního testovacího zařízení a na řadu pozorovacích věží v jejich okolí, uvedla AP. Vstupy do tunelů se při explozích zhroutily, čímž byly tunely zablokovány.

O jaderném arzenálu KLDR víme jen to, že se ho Kim Čong-un nevzdá, tvrdí expert (zdroj: ČT24)

Plán na likvidaci střediska oznámil severokorejský vůdce Kim Čong-un jako vstřícné gesto před summitem s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, který se měl uskutečnit 12. června v Singapuru. Trump ale setkání zrušil.

KLDR se ale dočkala kritiky za to, že k demolici nepřizvala mezinárodní inspektory. Zničení střediska mohli přihlížet novináři z Číny, Británie, Ruska, Spojených států a Jižní Koreje. Ti mluvili o explozích ve třech tunelech v budovách areálu, na záběry se ale čeká. Z odlehlé oblasti pojedou novináři 12 hodin vlakem.

Severní Korea označuje likvidaci testovacího střediska za potvrzení svého závazku ukončit zkoušky jaderných zbraní. Experti ale upozorňují, že pro Kima by zřejmě nebyl problém zkušební lokalitu obnovit, pokud by chtěl atomové zbraně znovu testovat.

„Severokorejci jsou mistry v budování podezmních zařízení. Nahrává tomu i hornatý reliéf KLDR. Severokorejci nebudou mít nikdy problém otevřít tento nebo jiný polygon znovu,“ upozornil Vlastislav Bříza z Katedry mezinárodních vztahů Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Odstřel severokorejské jaderné střelnice
Zdroj: Reuters

Spojené státy proto naléhají na KLDR, aby provedla významnější, nezvratné kroky, které by potvrdily vůli Pchjongjangu vzdát se jaderných zbraní.

K tomu podle Břízy nedojde. Zničení polygonu se ani v nejmenším nedotklo jaderných zbraní. „Toto byl pouze testovací areál. O jaderném arzenálu KLDR nevíme vůbec nic. A Kim Čong-un se zbraní nevzdá, bez nich by byl zcela obnažený. Bojí se sesazení,“ doplnil Bříza.

Události: Trump zrušil schůzku s Kim Čong-unem (zdroj: ČT24)

Zřítilo se středisko už na podzim?

Podle informací BBC News se ale polygon zřítil už dříve. Právě tímto zřícením vysvětlovala stanice BBC odklon Severní Koreje od testů raket.

Zkušební středisko bylo umístěno v síti tunelů vyhloubených v nitru hory ve vesnici Pchunggje v hornaté izolované provincii Hamgjong pukto v okrese Kildžu na severovýchodě země asi 100 kilometrů od hranic s Čínou a 200 kilometrů od ruských hranic.

Od roku 2006 bylo využito k šesti jaderným zkouškám. Po poslední z nich v září loňského roku otřásla oblastí série následných otřesů a seismologové předpokládali, že se přinejmenším částečně propadlo nitro hory.

„Šest testů provedla také Indie s Pákistánem, když vyvíjely svoje jaderné zbraně. Poté také zavřely své střelnice. Severní Korea vývoj jaderných zbraní dokončila a polygon už nepotřebuje,“ dodal odborník na jaderné zbraně Bříza. Podle něj došlo ke spektakulárnímu odstřelu polygonu až poté, co byla KLDR de facto uznána za člena světového jaderného klubu.

Severní Korea má zařízení na obohacování uranu a výrobu plutonia. Vlastní uranové doly, centrifugy a jaderné reaktory. Odzbrojení by vyžadovalo důkladný monitoring a hlavně přístup mezinárodních inspektorů na všechna místa.

obrázek
Zdroj: ČT24