Převrácené vagony, dva mrtví a osmnáct zraněných. Na severu Itálie narazil vlak do kamionu

Nejméně dva mrtvé a 18 zraněných hlásí italské úřady po srážce kamionu s vlakem na železničním přejezdu u obce Caluso na severu země. Náraz byl tak silný, že tři vagony vykolejily. K nehodě zřejmě došlo poté, co řidič litevského kamionu přerazil bezpečnostní závory a vjel na koleje. Sám vyvázl bez zranění.

Nehoda se stala asi čtyřicet minut před půlnocí. Vlak mířil z Turína do města Ivrea. „Naším prvním úkolem bylo zjistit, zda nejsou uvnitř vlaku uvěznění další lidé. Poslední, koho se nám podařilo vyprostit, byla mladá žena. Museli jsme ji z pokřiveného plechu vystříhat speciálními nůžkami. Teď už můžeme říct, že uvnitř nikdo další není,“ řekl velitel turínských hasičů Marco Frezza. 

Jedna z cestujících, která utrpěla zlomeninu nohy, uvedla, že cítila, jak padá, a bála se, že zemře. Scénu po srážce vylíčila jako strašlivou.

Další z cestujících řekl zpravodajskému serveru Torino Today, že po srážce spatřil v rohu vagonu vyděšenou ženu, která ho prosila, aby ji držel za ruku. Těžce dýchala a necítila nohy, uvedl svědek. „Snažil jsem se otevřít okno, ale bylo zaseklé. Skutečně nevím, jak jsem se z toho dostal. Vážně nevím,“ prohlásil mladý muž, jehož cituje britský Independent.

Na místě zahynul strojvedoucí, později zemřel také jeden z dvou nejhůře raněných cestujících, které vrtulník přepravil do nemocnice. Většina lidí ale vyvázla s lehčími zraněními.

Vlakové neštěstí na severu Itálie
Zdroj: ČTK/AP/Antonio Calanni

Regionální železniční společnost uvedla, že na přejezdu byly před příjezdem vlaku spuštěny závory, ale kamion, mířící do nedalekého skladiště, je z dosud neznámých důvodů přerazil a skončil na kolejích.

Železniční neštěstí jsou v Itálii poměrně častá. V lednu zemřeli tři lidé poté, co vykolejil vlak poblíž Milána. V roce 2016 zemřelo dokonce 23 osob po srážce dvou vlaků na jihu země v regionu Puglie.