FBI Trumpa kvůli vlivu Rusů na volby neobviní, je přesvědčen Giuliani. Hrozba impeachmentu však trvá

Mueller prý Trumpa kvůli ruské kauze žalovat nebude (zdroj: ČT24)

Zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller prý bude respektovat nařízení ministerstva spravedlnosti o nepřípustnosti žaloby proti hlavě státu. V rozhovoru pro CNN to uvedl poradce Donalda Trumpa Rudy Giuliani. Jedinou možnou cestou je podle něj impeachment, tedy ústavní žaloba.

Mueller už rok pátrá po ruském vměšování do prezidentských voleb v roce 2016 a spekulovalo se, že Trumpa předvolá k výslechu. Závěry tajných služeb, které ruské ovlivňování voleb potvrzují, teď schválily příslušné komise amerického senátu i sněmovny.

„Neslyšel jsem nic, co by odporovalo tomu, že Rusové masivně ovlivňovali naše volby tak, aby pomohli panu Trumpovi a uškodili Hillary Clintonové,“ prohlásil demokratický senátor za Virginii Mark Warner.

V obou komisích mají navrch republikáni. I oni ale s hlášením zpravodajců souhlasí. „Závěry byly jasné – Rusové se snažili zasáhnout do voleb v USA, ale i v Británii, Francii nebo Německu. Je také velmi jasné, že jejich cílem bylo podkopat důvěru v naše demokratické instituce. A to je důvod, proč se terčem staly západní demokracie,“ je přesvědčena republikánská senátorka za Maine Susan Collinsová.

Silné výroky přicházejí v době, kdy zvláštní vyšetřovatel FBI Mueller údajně zvažuje předvolání Trumpa k výslechu. Ptát by se ho měl na vztahy s Moskvou.

Mueller prošetřuje kromě „ruské stopy“ i možnou spolupráci Trumpova volebního štábu s Moskvou a podezření, že prezident či jeho lidé mařili výkon spravedlnosti. Zatím bylo obviněno 19 lidí včetně čtyři bývalých volebních spolupracovníků Trumpa a tři ruské společnosti.

Prezidenta jsme už mučili dlouho, myslí si Giuliani

Podle Giulianiho má Mueller k dispozici 1,4 milionu dokumentů a vyslechl 28 svědků. „A nemá nic, co by mu umožnilo předvolat prezidenta k výslechu,“ poznamenal Trumpův poradce.„Je už načase říci dost, prezidenta jsme už mučili dlouho,“ řekl Giuliani v pořadu CNN.

Prezidentův poradce je přesvědčen, že Trump stejně obviněn nebude. „Stanovisko ministerstva spravedlnosti platné už před érou (bývalého prezidenta Richarda) Nixona praví, že úřadující prezident nemůže být obviněn, ke slovu musí přijít impeachment,“ uvedl Giuliani.

Podle bývalého starosty New Yorku mohou vyšetřovatelé maximálně sepsat závěrečnou zprávu, která by obsahovala doporučení Sněmovně reprezentantů, na jehož základě může Kongres rozhodnout o ústavní žalobě.

Sám Trump možnost vazeb na Rusko odmítá. Moskva popírá i zásahy do amerických voleb a tvrdí, že ve skutečnosti o takových záškodnických akcích nejsou důkazy.