Maďarsku hrozí obnovení víz s USA. Kvůli nelegálně získaným pasům

Události ČT: V USA odhaleny nelegálně získané maďarské pasy (zdroj: ČT24)

Americké úřady odhalily podvod v maďarském systému vydávání pasů, díky kterému do Spojených států mohlo pod falešnou identitou odcestovat několik desítek lidí. Napsal to list The Washington Post (WP). Podle něj nyní hrozí americké úřady Maďarsku zrušením bezvízového styku.

WP s odvoláním na zdroje z amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti napsal, že maďarský pas podvodem získalo zhruba sedm set lidí nemaďarského původu, z nichž nejméně 85 se pokusilo s maďarským pasem vycestovat do Spojených států.

Do USA se podle něj nakonec úspěšně dostalo 65 lidí, kteří přijeli v rámci bezvízového styku. Americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti údaje odmítlo oficiálně potvrdit, mluvčí úřadu Jennifer Elzeaová pouze řekla, že lidem, kteří porušili americké imigrační zákony, hrozí vězení.

Příčina problému? Privilegium pro maďarskou diasporu

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti USA se podle listu domnívá, že podvodníci zneužili maďarský program, který umožňuje etnickým Maďarům z třetích zemí ve zjednodušeném řízení obdržet maďarské občanství. Orbánova vláda přijala příslušné zákony v roce 2011. Žadatelům podle nich stačí doložit, že mluví maďarsky a mají maďarského předka. 

O maďarský pas od té doby požádalo více než milion Maďarů ze zahraničí, převážně z Rumunska, kde žije více než polovina maďarské diaspory. Za hranicemi Maďarska žijí asi dva miliony etnických Maďarů, což je důsledek Trianonské smlouvy z roku 1920, uzavřené po porážce Rakouska-Uherska v první světové válce.

K získání pasů pak podvodníci použili identitu skutečných držitelů maďarského občanství. Maďarská média psala o podobných případech už v minulosti, kdy se k pasům snažili nelegálně dostat hlavně Ukrajinci a Rusové.

Za jakým účelem držitelé nezákonně získaných maďarských pasů cestovali do USA, známo není. Někdejší vysoký činitel amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti Stewart Baker, který se věnuje nadnárodním bezpečnostním hrozbám v Evropě a na Blízkém východě, nicméně v této souvislosti jako možnosti zmínil pašování drog, nelegální migraci, organizovaný zločin, terorismus či pronikání ruských agentů do USA.

Američané varovali Maďary už v říjnu

Washington vyslal do Budapešti varování už loni v říjnu, když upravil status Maďarska v bezvízovém programu na „prozatímní“. Zároveň požadoval, aby Budapešť během 45 dnů chyby v systému napravila.

Podle WP ale nedostatky přetrvávají. Letos v dubnu do Budapešti odcestovali představitelé amerického ministerstva pro vnitřní bezpečnost s varováním, že členství Maďarska v bezvízovém programu může být pozastaveno, nebo dokonce zcela zrušeno.

Úředník z ministerstva uvedl, že Maďarsko už definovalo potřebné „opravné opatření“, ale dosud ho nezavedlo, doplnil WP.