Zeman: Polsko si může kácet Bělověžský prales, jak se mu zlíbí

Prezidenti Andrzej Duda a Miloš Zeman (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman se zastal Polska v otázce sporu s Evropskou unií o kácení v Bělověžském pralese. Každá země má podle Zemana mít právo nakládat se svými surovinovými zdroji.

Miloš Zeman navštíví Bělověžský prales v pátek. Hodlá tím vyjádřit solidaritu s polskými úřady, které před více než dvěma lety umožnily v pralese ztrojnásobení těžby, a to i v oblastech, které byly dosud vyloučeny z jakéhokoli zásahu. Kácení je ovšem podle Soudního dvora EU v rozporu s právem Unie

„S prezidentem Andrzejem Dudou jsme mluvili o tom, že existují pokusy rozvrátit Visegrádskou skupinu a vnutit jí vůli Evropské komise, která v některých ohledech narušuje princip subsidiarity. Tedy i právo každé země nakládat s vlastními přírodními zdroji včetně lesů,“ prohlásil Zeman.

Podle Zemana to „neznamená popření myšlenky EU, ale znamená to, že Polsko, Česko, Slovensko a Maďarsko by měly tvořit uvnitř Unie nedělitelnou jednotku.“ Spolupracovat by státy měly více například v oblasti hledání řešení migrační krize a společně by měly odmítnout reformu dublinského systému. Ta má mimo jiné zavést trvalý relokační mechanismus, jemuž má být alternativou čtvrt milionu eur, které zaplatí stát, jenž žadatele o azyl odmítne, jinému státu, jenž je naopak přijme „navíc“.

Spojenec se nyní Polsku hodí: s Evropskou unií vede spor nejen kvůli těžbě Bělověžského pralesa, ale také kvůli kontroverzní soudní reformě, kvůli které hrozí Polsku sankce. V pondělí má Evropská komise oznámit, jak bude postupovat.

Události: Zeman podpořil polskou těžbu Bělověžského pralesa (zdroj: ČT24)
Je tu evidentní blízkost, pokud jde o nechuť k imigrantům a k Bruselu, ale v ostatních věcech jsou velké rozdíly, hlavně ty proruské a protisankční názory prezidenta Zemana, kterým v Polsku vůbec nerozumějí.
Marcin Zaborowski
politolog, Visegrad Insight

Zeman pozval Dudu do Lán

Prezidenti spolu podle Andrzeje Dudy hovořili také o návrhu Evropské komise na příští rozpočet EU. „Situace v Česku a Polsku je podobná, ale Česku se daří lépe čerpat evropské peníze. Budeme usilovat o to, aby pokračovala politika koheze, protože jsme stále nedostihli západní rozvinuté země,“ uvedl Duda.

Podle Dudy se oba politici během schůzky bavili také o ekonomické spolupráci. Duda zdůraznil, že ČR je po Německu pro Polsko druhou nejdůležitější cílovou zemí pro vývoz.  Duda otevřel také otázku iniciativy Trojmoří, která si klade za cíl propojit země mezi Baltským, Černým a Jaderským mořem. Podle Dudy by se měly zlepšit železniční a silniční spojení i energetická spolupráce.

Zeman byl v prezidentském paláci ve Varšavě přijat s vojenskými poctami. Nejprve se setkaly prezidentské páry, následovalo jednání hlav obou států a jejich kancléřů. Ve čtvrtek se také sešly národní delegace a Zeman také uctil památku obětí smolenské tragédie.

Český prezident se s Dudou setkal několikrát. Polský prezident byl naposledy v Česku v březnu 2016, Zeman v Polsku v říjnu 2016 na summitu prezidentů V4. Znovu by se mohli sejít v České republice, kam Zeman polského prezidenta pozval. Přijmout ho chce v Lánech.

Polsko je druhou zemí, kterou Miloš Zeman navštívil po svém znovuzvolení. V dubnu byl na Slovensku. Duda mu za to poděkoval, svědčí to podle něj o tom, jak důležité jsou pro Zemana a českou politiku česko-polské vztahy. „Mluvili jsme také o hlubokých vztazích Česka a Polska, které se datují k prvopočátkům našich států,“ dodal Duda. Oba státy společně vstupovaly do NATO a Evropské unie a letos také slaví sto let od svého vzniku.