Silný otřes uvěznil v polském dole u českých hranic sedm horníků. Tři zůstávají pod zemí

Události: V polském dole uvízli horníci (zdroj: ČT24)

Záchranáři se za pomoci těžké techniky snaží vyprostit horníky z polského dolu Zofiówka u Jastřebí nedaleko českých hranic. Pod zemí zůstalo uvězněno po silném otřesu sedm horníků. Dva už se podařilo dostat na povrch, další dva ovšem záchranáři vyprostili mrtvé. V dole zůstávají ještě tři lidé Záchranáři položili několik set metrů dodatečné ventilace, která má k zavaleným lidem dostat vzduch, a postupují k nim.

Horníci zůstali uvězněni už v sobotu kolem 11 hodiny dopoledne, když pracovali na stavbě nové důlní chodby. Ve skoro kilometrové hloubce jich bylo v okamžiku otřesu jedenáct. Čtyři se podařilo evakuovat, s dalšími sedmi ztratili jejich kolegové spojení.

Situaci komplikovala vysoká koncentrace metanu a značná vzdálenost místa neštěstí. Odpoledne objevili důlní záchranáři dva další horníky a k šesté hodině večerní je vyvedli na povrch. U vrátnice dolu se mezitím shromáždili příbuzní a spolupracovníci horníků a čekali na jakékoli zprávy.

„Možná je tam někdo známý, tak čekáme, abychom se dozvěděli, co se s nimi děje,“ uvedla jedna z čekajících žen. 

Lidé čekají na nové zprávy u polského dolu Zofiówka
Zdroj: Reuters/AGENCJA GAZETA

Na místo dorazil i polský premiér

K místu neštěstí přijel i polský předseda vlády Mateusz Morawiecki. „Dvanáct záchranářských týmů, každý po sedmi lidech, se střídají a snaží se chodbami dostat k uvězněným horníkům, je to asi 250 až 300 metrů. Máme naději na to, že záchranná akce bude úspěšná,“ uvedl polský premiér.

Prezident Andrzej Duda v nemocnici navštívil zraněné. S pozůstalými po obětech neštěstí se pomodlil s katovickým biskupem, uvedla redaktorka ČT Lucie Křížková.

Později ale záchranářské čety našly další dva mrtvé horníky. Na jednoho z nich se zřítila kovová konstrukce. Podle vedení dolu mohlo jít o pracovníka, který krátce před otřesy zavolal ze šachty kolegům na zemi.

„Ten podzemní otřes byl velmi silný, nikdy jsme se tam s ničím takovým nesetkali, měl zhruba 3,5 stupně Richterovy škály. Snažíme se vyjasnit všechny okolnosti, jak k tomu mohlo dojít,“ uvedl premiér. Černé uhlí se v dole Zofiówka těží od konce 60. let minulého století.

Otřes zaznamenali i obyvatelé na povrchu a experti stavebního úřadu zjišťují, jestli nepoškodil některé budovy ve městě.

Vydáno pod