Ve Vysokých Tatrách evakuovali přes tisíc turistů, chráněnou oblast zachvátil požár

Desítky hasičů bojují s požárem, který propukl v těžko přístupném terénu poblíž osady Kežmarské Žľaby ve Vysokých Tatrách. Oheň se již daří dostat pod kontrolu. Více než 1200 turistů preventivně evakuovali horští záchranáři. Lidé by se měli vyhnout okolí Tatranské Kotliny, Kežmarských Žľabů a tras k chatě Plesnivec a dolinou Sedmi pramenů. Příčina požáru zatím není známa.

Požár vznikl v přísně chráněném území Tatranského národního parku. Plameny uchvátily oblast třicetihektarového lesa s nejpřísnějším stupněm ochrany, píše slovenský server Pravda.

Příčiny vzniku požáru nejsou zatím známy, jeho šíření ale zjevně napomohly extrémní teploty a sucho, píše web listu SME. Podle slovenské televize Markíza se oheň dále šíří i po hřebenech hor.

Na místě zasahuje patnáct kusů hasičské techniky a padesát hasičů. Ti se přímo k ohni kvůli těžko přístupnému terénu nemohou dostat, a jsou tak od požáru stovky metrů. Do oblasti zamířil i vrtulník Mi-17 slovenského ministerstva obrany. Podle mluvčí resortu obrany jsou v pohotovosti také vojáci.

V lokalitě probíhá evakuace všech turistů z turistických tras, které do bezpečí mají odvést horští záchranáři, uvedl dále server Pravda. Evakuace se týká trasy Bílé vody – Chata u Zeleného plesa i dalších cest vedoucích od Tatranské Kotliny přes dolinu Sedmi pramenů.

Z okolí bylo evakuováno 800 až 1200 lidí. Šéf Horské záchranné služby (HZS) Jozef Janiga pro TASR uvedl, že návštěvníky posílají z vysokohorského terénu směrem dolů v podstatě z celé doliny Bílé vody.

„Je to zatím relativně klidné, mrzí nás ale, jak někteří lidé neposlouchají příkazy. Někteří, hlavně polští občané, vůbec nereagují a je velký problém je dostat odtud pryč. Nechtějí respektovat nařízení,“ upozornil Janiga s tím, že touto dolinou vedou velmi frekventované turistické trasy, nacházejí se tam dvě chaty Plesnivec a Brnčalka a vzhledem ke slunečnému počasí je tam hodně lidí.