Dvojitý útok v Kábulu nepřežilo 25 lidí. Jeden z atentátníků si počkal na hlouček novinářů

Při útoku dvojice sebevražedných atentátníků v afghánské metropoli Kábulu zahynulo nejméně 25 lidí, mezi nimi i osm novinářů včetně fotografa zpravodajské agentury AFP a kameramana místní televize. Dalších 45 lidí bylo zraněno. K atentátu se už přihlásil Islámský stát (IS).

Atentáty se staly na stejném místě v centru města poblíž sídla afghánské rozvědky NDS, kterou IS označil ve svém prohlášení za odpadlickou. Ve čtvrti je i velitelství NATO a řada zahraničních velvyslanectví.

Policie uvedla, že první atentátník jel na motorce. Druhý útočník, který byl pěší, se odpálil až poté, co se na místě shromáždili hlavně novináři. Podle policie se pachatel tvářil jako reportér, přimísil se do davu a pak se vyhodil do povětří.

Kromě osmi mrtvých, mezi nimiž je i kameraman televizní stanice TOLO, utrpělo dalších šest novinářů zranění. Útok na pracovníky médií odsoudilo tamější novinářské sdružení. Šlo o nejhorší útok proti novinářům v Afghánistánu od roku 2016, kdy při útoku fundamentalistického hnutí Taliban zahynulo sedm pracovníků zpravodajské televize Tolo News. Jen za loňský rok přišlo v Afghánistánu při různých incidentech o život 20 novinářů.

O několik hodin později se udál další sebevražedný útok v jihoafghánském městě Kandahár. Pachatel jedoucí ve vozidle zaútočil na vojáky zahraničních sil působících v zemi. Při mohutné explozi zahynulo 11 žáků na tamější náboženské škole. Dalších 16 jich utrpělo zranění.

Předminulou neděli se v Kábulu odpálil sebevražedný útočník před budovou pro registraci voličů, zabil 57 lidí. K útoku se rovněž přihlásil IS, podle něhož byli cílem „šíitští odpadlíci“.

Ještě o měsíc dříve útočník IS spáchal sebevražedný útok proti šíitské svatyni v Kábulu, kde se lidé shromáždili, aby oslavili perský nový rok. Výbuch zabil 31 lidí a zranil jich dalších 65.