Útočník se v Kábulu odpálil mezi lidmi čekajícími na registraci k volbám. Šest desítek mrtvých

Nejméně 57 lidí zabil sebevražedný útočník, který se odpálil před budovou pro registraci voličů v afghánské metropoli Kábulu. Více než stovka lidí utrpěla zranění. K útoku se prostřednictvím agentury Amak přihlásila teroristická organizace Islámský stát, pro své tvrzení však neposkytla žádný důkaz.

V Afghánistánu se mají v říjnu konat několikrát odložené volby poslanců parlamentů a představitelů provinčních rad a úřady 14. dubna zahájily registraci voličů.

K explozi došlo u vchodu do budovy, kam si lidé přicházeli vyřídit průkazy potřebné pro účast v hlasování. Podle svědků bylo detonaci slyšet v širokém okolí a výbuch poškodil řadu sousedních budov a automobilů.

Mezi mrtvými je podle mluvčího ministerstva zdravotnictví 22 žen a osm dětí. Zraněných zatím úřady registrují 119, mezi nimi 52 žen a 17 dětí.

Prezident Ašraf Ghaní útok označil za teroristický čin, který však podle něj neodradí Afghánce od účasti v parlamentních volbách 20. října.

Kábul má za sebou v poslední době několik rozsáhlých atentátů. K odpovědnosti se hlásí střídavě radikálové z hnutí Tálibán nebo z Islámského státu. Aktuální útok je co do počtu mrtvých nejzávažnější od lednového výbuchu sanitky, který si v afghánské metropoli vyžádal přes 100 mrtvých a 160 zraněných.