Odvolat policejního prezidenta není správné, řekl nový slovenský ministr a rezignoval

Vyjádření ministra vnitra Druckera (zdroj: ČT24)

Slovenský ministr vnitra Tomáš Drucker (Smer-SD) oznámil, že podá demisi. Předtím podle svých slov dospěl k závěru, že „není správné“ odvolat policejního prezidenta Tibora Gašpara. Ve funkcii končí, protože údajně nedokázal zmírnit polarizaci společnosti. Drucker tvrdí, že Gašpar měl odstoupit sám. Tlak na Gašparovo odvolání síli od únorové vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. V neděli za Gašparův odchod opět demonstrovaly desetitisíce Slováků. Drucker byl ve funkci tři týdny, když nahradil Roberta Kaliňáka (Smer-SD).

Drucker uvedl, že mu policejní prezident nabídl svou funkci, ale nemyslí si, že by odvolání Gašpara bylo správné a spravedlivé. Otázka však rozděluje společnost, Gašparovo jméno je totiž stále spojováno s exministrem Kaliňákem. „Nemám právo setrvávat ve funkci ministra vnitra,“ řekl Drucker s tím, že chce svou demisí snížit napětí v rozdělené společnosti.

„Cítím se v tomto rozhodnutí naprosto svobodný,“ dodal Drucker, který si nemyslí, že by Gašparův konec situaci uklidnil.

„Pro mě je důležitá osobní integrita a pokud se očekává ode mě rozhodnutí, které polarizuje společnost, tak musím přijmout takové rozhodnutí,“ řekl také Drucker. Dodal rovněž, že se v pozici ministra vnitra necítil autenticky.

Drucker svůj odchod nekonzultoval s koalicí, jen to oznámil premiérovi Petru Pellegrinimu (Smer-SD). Ten vzal jeho rozhodnutí na vědomí, ale nebyl s ním spokojen.

O možnosti, že Gašpar navzdory tlaku veřejnosti neustoupí, se podle Druckera mluvilo i během sestavování nové vlády. „Počítal jsem s tím při debatách s panem prezidentem Kiskou. Řekl jsem, že pokud se ode mě očekává okamžité odvolání pana Gašpara, tak nepřijímám takovou funkci,“ řekl Drucker.

Politolog Mesežnikov: Drucker podcenil vážnost situace v resortu (zdroj: ČT24)

Druckera poškodila i kauza jeho manželky

Drucker zároveň končí v politice. Podle webu deníku Sme zatím platí i jeho slovo, že se jeho manželka stáhne z podnikání. Minulý týden se totiž provalila kauza lukrativních pozemků firmy Logar Druckerovy manželky Lucie. Koupila je mimořádně levně od firmy, jejíž společnice dostávala zakázky v době, kdy její manžel Tomáš Drucker šéfoval Slovenské poště.

Dvojnásobná vražda novináře Kuciaka a jeho snoubenky vyvolala v zemi politickou krizi, která si vynutila změny ve vládě, včetně odchodu předsedy strany Smer-SD Roberta Fica z křesla premiéra a jeho spolustraníka Kaliňáka z čela ministerstva vnitra.

Rekonstrukcí koaliční vlády, v jejímž čele po rezignaci premiéra a šéfa strany Smer-SD stanul Peter Pellegrini z Ficovy strany, ale krize neskončila. Desetitisíce Slováků v neděli opět vyrazily do ulic, aby si vynutily vládní reformu a odchod policejního prezidenta Tibora Gašpara a zvláštního prokurátora Dušana Kováčika.

Za Gašparovo odvolání se opakovaně vyslovil i prezident Andrej Kiska, který změny ve vedení policejního sboru podporuje dlouhodobě. Rozhodnutí Druckera ho očividně překvapilo stejně jako celou slovenskou politickou scénu. Kiskův mluvčí řekl, že prezident prozatím reagovat nebude, učiní tak až v úterý.

Překvapen je Druckerovým rozhodnutím i samotný Gašpar. „Rozhodnutí ministra vnitra Tomáše Druckera neodvolat mě z funkce prezidenta policejního sboru, ale současně podat demisi, která sdělil na dnešní tiskové konferenci, jsou pro mne překvapivá a nečekaná. K uvedené situaci se vyjádřím co nejdříve po důkladném zvážení všech okolností,“ uvedl policejní prezident.