Od otce jej v USA dělí plot s Mexikem: „Je těžké se dotknout konečky prstů“

Události: Reportáž z hranice mezi USA a Mexikem (zdroj: ČT24)

Spojené státy už nebudou propouštět zadržené ilegální imigranty na svobodu. Podle nařízení, jež podepsal prezident Donald Trump, zůstanou ve vazbě až do rozhodnutí soudu o jejich nároku na azyl. Konec dlouhodobé benevolence úřadů slíbil Trump ve volební kampani, jakož i obecně razantnější postup vůči migraci. Na hranici mezi Spojenými státy a Mexikem, kam americký prezident nechal vyslat Národní gardu, natáčel zpravodaj ČT v USA David Miřejovský.

Sen mladého muže z Mexika o lepším životě ve Spojených státech ukončila pohraniční stráž už po několika vteřinách. Mexičan sice přelezl hraniční plot, ale uběhl jen pár metrů. Pak byl lapen. Zásah pohraničníků z okna rodinného domu hned u hranice sledovala šestnáctiletá Britney. Podobnou scénu viděla už mnohokrát.

„Odvádějí skvělou práci. Často je vidím, jak utíkají a snaží se je chytit,“ popsala Britney, která doufá, že Spojené státy brzy postaví novou, vyšší bariéru, již nebude snadné zdolat. Práci pohraničníků oceňuje, vadí jí však, že často prohledávají jejich dům, zda se v něm neskrývají uprchlíci. I proto se chce přestěhovat do vnitrozemí.

„Ilegální imigranti se v těchto místech snaží překonat hranici i několikrát denně. Pohraniční stráž proti nim okamžitě zasahuje. Naprostou většinu z nich zadrží přímo na místě. Jen málokdo se dostane dál než několik set metrů do zástavby,“ informoval z místa zpravodaj ČT v USA David Miřejovský.

Hranice dělí rodiny

Mnozí migranti se snaží dostat za svými rodinami, které už ve Spojených státech žijí. Přijet legálně je pro ně často nemožné. „Rozdělené rodiny se mohou scházet. Přímo na hranici, ovšem jen v sobotu a neděli od desíti do dvou,“ vysvětlil Miřejovský.

Na místo, kde k přeshraniční promluvě dochází, se z americké strany nesmí autem. Paola proto už tři měsíce každou neděli se svými třemi dětmi překoná několik kilometrů přírodní rezervace, aby si přes plot popovídala s manželem, který byl z USA vyhoštěn.

Paola je v programu DACA, a pokud by odjela do Mexika, už by se nesměla vrátit. „Nemohu odjet, protože moje tři děti mají vzácné onemocnění. Musí být tady kvůli léčbě,“ líčí manželka vyhoštěného muže, proč se za ním ze Spojených států nevydá.

Eduardo je u plotu poprvé. Přes sociální sítě našel svého rovněž vyhoštěného otce, kterého neviděl 27 let. „Chtěl jsem ho obejmout a podat mu ruku. Je ale velmi těžké se vůbec dotknout konečky prstů,“ poznamenal. Eduardo proto plánuje, že se přestěhuje blíž k hranici, aby se s otcem mohl vídat každý víkend.