Trump nařídil zrušení praxe, která umožňovala stíhat nelegální migranty na svobodě

Události ČT: Americké státy posílají první gardisty na hranici s Mexikem (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump podepsal dekret nařizující ukončit politiku známou jako „catch and release“ (zachycení a propuštění). Na jejím základě jsou zatčení nelegální imigranti propouštěni z vazby, zatímco čekají na soud rozhodující o jejich statusu.

Ukončit tuto praktiku bylo jedním z ústředních slibů Trumpovy předvolební kampaně. Podle agentury Reuters tomu ale bránila mimo jiné skutečnost, že imigrační úřady doposud neměly dostatek místa, kde by zatčení mohli být drženi.

Trump v dokumentu vyzval ministra obrany Jima Mattise, aby vytvořil seznam vojenských zařízení, která by mohla být využita k zadržování nelegálních imigrantů.

Trump rovněž nařídil zrušení programu DACA vytvořeného předchozím prezidentem Barackem Obamou, jenž chrání okolo 800 tisíc mladých přistěhovalců, kteří se v USA ocitli jako děti. Trump pověřil Kongres, aby status těchto imigrantů vyřešil zákonem.

Arizona, Nové Mexiko a Texas podporují nasazení gardistů na hranicích s Mexikem

Trump chce nelegální migraci omezit také výstavbou zdi na hranicích s Mexikem. Ve středu podepsal vyhlášku, která ukládá Národní gardě účast při ostraze hranice s Mexikem. Uvedl, že je třeba zabránit pašování drog a zastavit proud migrantů a že zvažuje k hranici vyslat 2000 až 4000 příslušníků Národní gardy. Ti by tam podle něj měli zůstat až do postavení zdi.

Šéf Pentagonu James Mattis v pátek schválil financování působnosti až 4000 členů Národní gardy na hranicích z peněz ministerstva obrany. Znamená to, že misi, která bude realizována pod velením a kontrolou účastnických amerických států, zaplatí federální vláda.

Republikánští guvernéři pohraničních států Arizona, Nové Mexiko a Texas nasazení Národní gardy na hranici s Mexikem podporují. Kalifornie, která rovněž sdílí hranici s Mexikem, ještě na Trumpův plán nereagovala. Bílý dům oznámil, že bude pokračovat v plánu na rozmístění gardistů na jihozápadní hranici ve státech Arizona, Nové Mexiko a Texas, i když Kalifornie odmítne spolupracovat.