Rekordní počet vražd v Londýně. Scotland Yard jich vyšetřuje víc než policie v New Yorku

Násilí na londýnských ulicích dosahuje rekordních čísel, od začátku roku zabili v britské metropoli už přes padesát lidí. V posledních dvou měsících Scotland Yard vyšetřuje dokonce více vražd než policie v New Yorku. Podle místních politiků za to mohou drogové gangy a vládní škrty.

Policisté prohledávají dvě místa činu na severu Londýna. Na jednom pachatelé v pondělí večer zastřelili sedmnáctiletou Taneshu. Na druhém jen o půl hodiny později zasáhla kulka do obličeje šestnáctiletého chlapce, který zraněním podlehl ve středu ráno. Vyšetřovatelé oficiálně motiv stále hledají.

Vzrůstajícímu počtu mrtvých se věnuje bulvární i seriózní tisk. Nejprodávanější The Sun mluví o „tsunami násilí“ od londýnských gangů a volá po tvrdších trestech pro drogové dealery. Deník Guardian cituje londýnského starostu Sadiqa Khana, že za to můžou vládní škrty, které prý decimují služby pro mladé Londýňany.

V únoru londýnské úřady zaznamenaly v ulicích patnáct, v březnu dokonce dvaadvacet mrtvých, což je poprvé v dějinách víc než newyorská policie. Většinu obětí pachatelé ubodali. Násilí podle obecních politiků podněcuje prohlubující se sociální nerovnost a boj o trh s kokainem.

Nedostatek strážníků v ulicích

„Používáme veškeré dostupné zákonné prostředky k zastavení růstu násilí. Na nejohroženější místa nasazujeme víc policistů,“ říká hlavní náčelník Scotland Yardu Richard Wood.

Právě menší počet strážníků v ulicích může podle kritiků za zhoršenou situaci. Pod palbou výčitek se ocitla konzervativní ministryně vnitra, jejíž vláda začala šetřit právě na personálním obsazení. Místo toho pouští reklamní spoty, které mají mladistvé od násilí odradit.

„Tato videa nemají žádný dopad na lidi, na které je třeba se zaměřit. Většinu z nich nejvíc trápí nedostatek peněz. Musíte jim dát práci nebo příležitost podnikat,“ vysvětluje bývalý velitel Metropolitní policie Leroy Logan.

Od některých politiků zaznívá volání po jasněji formulované strategii. „Neslyším nic o tom, jak budeme postupovat,“ řekl labouristický poslanec David Lammy zastupující městskou část Tottenham, kde byla v pondělí večer zastřelena 17letá dívka. „Čtyři mladí lidé u nás od Vánoc přišli o život a nepřišel jediný telefonát od premiérky nebo ministryně vnitra,“ napsal na
Twitter. 

Nelze mluvit o jedné příčině. Znepokojuje mě ale, co pohání gangy a jejich boj o teritorium, a tím je miliardový trh s kokainem. Jsme drogovou metropolí Evropy a myslím, že policie a náš stát ztratily kontrolu nad tímto obchodem s drogami. Máte tady děti i ve věku 12, 13 let, které jsou verbovány do gangů, aby převážely drogy do sousedních okresů.
David Lammy
labouristický poslanec

Novou strategii v boji proti násilí a kriminalitě by měla ministryně vnitra oznámit příští týden. Chce hlavně tlačit na provozovatele sociálních sítí, aby blokovali videa a fotografie s násilným obsahem. Podle odborníků nic z toho nestačí, protože práce v terénu je nenahraditelná.