Až 6 let vězení a tučná pokuta. Malajsie bude tvrdě trestat šíření takzvaných hoaxů

Malajsijská vláda prosadila v parlamentu zákon, který nově zavádí tvrdé tresty za takzvané falešné zprávy (hoaxy). Jejich šiřitelé mohou strávit ve vězení až šest let. Podle kritiků je ale legislativa jen pokusem umlčet opozici. Zákon podle nich před volbami ovlivní zpravodajství o korupčním skandálu, s nímž je spojen současný premiér.

Ten, kdo bude uznán vinným z šíření falešných zpráv, bude podle zákona potrestán pokutou až 500 tisíc malajsijských ringgitů (přes 2,6 milionu korun) nebo až šestiletým vězením, popřípadě obojím.

Vláda po bouři kritiky snížila původní, až desetiletý trest vězení. „Tento zákon nemá omezovat svobodu slova, ale omezit šíření falešných zpráv,“ tvrdí ministryně Azalina Othmanová Saidová. Aby zákon začal platit, musí ho ještě odsouhlasit král.

Falešné zprávy legislativa definuje jako „zprávy, informace a data, která jsou zcela nebo částečně nepravdivá“. Postižen může být každý, kdo je jakýmkoli způsobem šíří. Návrh zákona zahrnuje blogy, veřejná fóra a sociální média.

Odsouzen může být kdokoli, kdo o Malajsii a jejích občanech šíří falešné zprávy – technicky tedy mohou být v nepřítomnosti odsouzeni i cizinci, upozornil už dříve zpravodajský server BBC.

Podezřele vysoké tresty a vágní definice

Kritici považují zákon za pokus oslabit opozici před volbami. Ty se musejí konat do 24. srpna, ale obecně se očekává, že se uskuteční v nejbližších týdnech. „Zákon sleduje jediný cíl: umlčet opozici… Tresty jsou příliš vysoké a falešná zpráva je definována vágně,“ upozornil Eric Paulsen, spoluzakladatel malajsijské organizace na ochranu lidských práv Právníci za svobodu (LFL).

„Tento návrh zákona je zbraň, která zrelativizuje pravdu. Takže to, co je falešné, lze považovat za pravdivé, a to, co je pravda, může být obratem bráno jako falešné. To je pro naši zemi velmi nebezpečné,“ řekl Lim Guan Eng ze strany Demokratické akce.

Paulsen si myslí, že zákon ovlivní zpravodajství o kauze, s níž je spojen premiér Najib Razak. Ten figuruje ve finančním skandálu kolem investičního fondu 1MDB, který sám založil. Byly z něj ukradeny asi čtyři miliardy dolarů (přes 85 miliard korun) a o případ se zajímá Švýcarsko i Spojené státy. Na Razakově osobním kontě se objevilo přes 680 milionů dolarů (14,5 miliardy korun).

Americký list The Wall Street Journal napsal, že mu byla předložena dokumentace, jež dokládá, že peníze na premiérově účtu pocházejí z investičního fondu. Jedno z malajsijských ministerstev před několika dny uvedlo, že jakákoli zpráva o fondu 1MDB, již neschválí vláda, je falešná. Paulsen varoval, že podle tohoto precedentu bude o tom, co je falešná zpráva, rozhodovat vláda.