Neomezený vládce Si Ťin-pching: Separatistické snahy potlačíme, Čínu zachrání jen socialismus

Čínský lid doufá v „naprostou jednotu“ země. Všechny pokusy o rozdělení skončí nezdarem. Čínský prezident Si Ťin-pching to uvedl v narážce na Tchaj-wan a Hongkong během závěrečného projevu na plenárním zasedání parlamentu. Zdůraznil také, že Čínu může zachránit pouze socialismus. Média hodnotí Si Ťin-pchingův proslov jako silně nacionalistický.

Žádné čínské území se od Číny neodštěpí, země je schopná a odhodlaná zmařit jakékoli separatistické pokusy, zdůraznil čínský prezident s tím, že připraven vést „krvavé bitvy“. Peking považuje demokratický Tchaj-wan za vzbouřenou provincii. Čína v minulosti opakovaně varovala, že by na ostrově vojensky zasáhla, pokud by oficiálně vyhlásil nezávislost.

„Ochrana čínské suverenity a územní celistvosti je společnou touhou veškerého čínského lidu,“ řekl Si. Pevninská Čína bude podle něj prosazovat „mírové spojení“ s Tchaj-wanem. Varovný signál směroval i do Spojených států - konkrétně proti novému zákonu, který po téměř 40 letech otevřel dveře americkým politikům k jednání přímo s představiteli Tchaj-wanu.

Prezident je zřejmě odhodlán dostat Tchaj-wan pod kontrolu Pekingu během svého mandátu. Takový krok by jej v historických monografiích postavil na roveň s Mao Ce-tungem, míní odborník na čínskou politiku z Čínské univerzity v Hongkongu Willy Lam.

Čínský prezident dále zdůraznil nezpochybnitelné vůdčí postavení komunistické strany ve všech aspektech života Číny. Autorita komunistické strany podle něj pomůže překonat problémy, kterým Peking čelí: zpomalení růstu, riskantní nadměrné půjčky, možnou obchodní válku či napjaté vztahy s Tchaj-wanem.

Socialismus s čínskými rysy vstoupil do nové éry, tvrdě pracující a odvážný čínský lid je víc sebevědomý, hrdý a silnější.
Si Ťin-pching
čínský prezident

Rychlost a růst nejsou všechno, upozornil Si

Čína by podle prezidenta měla klást důraz na „vysoce kvalitní“ rozvoj, jenž staví na inovaci, a nikoli na rychlosti a růstu. Si také přislíbil, že rozšíří svůj projekt novodobé hedvábné stezky, iniciativy, jejímž účelem je pomocí přístavů, mostů a železnice propojit Asii s Evropou.

V reakci na kritiky tohoto projektu řekl, že cílem tohoto plánu není hegemonie Číny. „Rozvoj Číny žádnou zemi neohrožuje,“ uvedl Si. „Pouze ti, kdo druhé pravidelně ohrožují, vidí v ostatních pouze hrozbu,“ dodal.

Čínský parlament na nynějším plenárním zasedání zvolil Si Ťin-pchinga na další pětileté období poté, co poslanci schválili změnu ústavy v podobě vyškrtnutí klauzule omezující výkon funkce hlavy státu na deset let. To umožní Si Ťin-pchingovi setrvat ve funkci i po vypršení druhého funkčního období v roce 2023.

Ústava dosud omezovala výkon funkce prezidenta a viceprezidenta na dva po sobě následující mandáty, tedy na deset let.

Západ a čínská opozice prezidenta kritizují, že jeho působení v čele země je provázeno návratem kultu osobnosti kolem hlavy státu a také posílením represí vůči obráncům demokracie a lidských práv. V Číně je prezident stále nesmírně populární, mimo jiné díky svému nesmlouvavému boji proti korupci.