Slovenskou vládu zřejmě čeká pět personálních změn, ministrem vnitra má být syn zpěváka Ráže

Většina současných slovenských ministrů by měla pokračovat i v nové vládě. Po demisi premiéra Roberta Fica ji sestavuje jeho stranický kolega ze Smeru-sociální demokracie, vicepremiér Peter Pellegrini. V 15členném kabinetu se změny dotknou pěti postů včetně premiéra. Novým ministrem vnitra by se měl stát nestraník Jozef Ráž mladší, syn známého zpěváka a lídra kapely Elán. Vyplývá to z prohlášení zástupců stávající tříčlenné koalice, která se dohodla na vytvoření nové vlády. Fico podal demisi minulý týden v zájmu řešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Nejvíce změn se týká současných členů vlády za Ficovu stranu Smer-SD, která je nejsilnější koaliční formací. Strana vymění tři své lidi.

Pellegriniho, který by se měl stát premiérem, má na jeho dosavadním postu místopředsedy vlády pro investice a informatiku nahradit poslanec Smeru-SD a neúspěšný kandidát na post předsedy Košického kraje Richard Raši.

Za nového ministra vnitra po Robertu Kaliňákovi Smer-SD navrhl nestraníka Ráže mladšího, který je nyní generálním tajemníkem úřadu ministerstva zdravotnictví.

Ministryní kultury by se měla stát krajská šéfka Smeru-SD v Banské Bystrici Ľubica Laššáková. Předchozí ministr kultury Marek Maďarič na začátku března odstoupil kvůli vraždě Kuciaka. Rezignaci pod tlakem opozice a části koalice ohlásil před týdnem i Kaliňák.

Na svých postech zůstanou za stranu Smer-SD ministr financí Peter Kažimír, ministr práce, sociálních věcí a rodiny Ján Richter, ministr hospodářství Peter Žiga, šéf diplomacie Miroslav Lajčák a ministr zdravotnictví Tomáš Drucker.

Pellegrini: Chtěli jsme nekontroverzní kandidáty

„V první řadě nám šlo o uklidnění politické situace. Hledali jsme nominace, které nebudou vzbuzovat kontroverzi. (…) Chci ocenit nominaci Jozefa Ráže, protože jsme řekli, že chceme krizového manažera, člověka, který není členem strany,“ řekl novinářům Pellegrini, kterého prezident Andrej Kiska minulý týden pověřil sestavením nové vlády, ale zatím ho premiérem nejmenoval. Pellegrini už předal Kiskovi návrh na členy nového kabinetu, Kiska ho zatím nekomentoval.

V souladu s ústavou je na rozhodnutí hlavy státu, koho premiérem jmenuje. Podle tradice se předsedou vlády stává osoba, která se může opřít o většinu ve sněmovně. Na návrh předsedy vlády je pak prezident povinen jmenovat členy kabinetu.

SNS své ministry měnit nechce

SNS do kabinetu navrhla stávající ministry obrany, zemědělství i školství. „SNS nemění své kandidáty. Pokud bude zachováno programové prohlášení, na kterém jsme se dohodli po parlamentních volbách, SNS nemá problém program naplňovat,“ řekl předseda strany a šéf parlamentu Andrej Danko.

Resort obrany by tak měl nadále vést Peter Gajdoš, zemědělství Gabriela Matečná a školství Martina Lubyová.

Ministerstvo obrany za dosluhující Ficovy vlády rozběhlo projekt obstarání obrněných vozidel za stovky milionů eur, což je největším modernizačním projektem slovenské armády. SNS loni vyměnila tehdejšího ministra školství Petera Plavčana, který rezignoval po aféře spojené s podezřením na netransparentní rozdělování evropských dotací.

Politolog Spáč: Nová vláda nepřinese uklidnění situace, těžit z toho může Kotleba (zdroj: ČT24)

Most-Híd navrhuje nového ministra spravedlnosti

Nejmenší vládní strana Most-Híd navrhne do Pellegriniho vlády dosavadní ministry dopravy a životního prostředí, jimiž jsou Árpád Érsek a László Solymos. Současnou ministryni spravedlnosti za Most-Híd Lucii Žitňanskou, která se rozhodla nepokračovat v novém kabinetu, by měl nahradit předseda poslaneckého klubu strany Most-Híd Gábor Gál.

Pellegrini, který je také místopředsedou strany Smer-SD, po schůzkách s předsedy SNS a Mostu-Híd řekl, že proti zmiňovaným nominacím nemá výhrady.

Koalice stran Smer-SD, SNS a strany Most-Híd se dohodla na vytvoření nové vlády poté, co Fico minulý týden podal demisi při řešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Proti současné koalici v pátek demonstrovaly v řadě měst na Slovensku desítky tisíc lidí, kteří požadovali vypsání předčasných voleb. Koalice, která má většinu ve sněmovně, ale sestavuje nový kabinet, byť Most-Híd také původně žádal nové volby.

Tři opoziční strany, které stále chtějí nové volby, oznámily, že předloží návrh zákona o zkrácení volebního období. Na jeho schválení ale nemají dostatek hlasů.