Desetitisíce lidí přišly v Budapešti na výročí revoluce podpořit Orbána

Desítky tisíc lidí vyšly v Budapešti do ulic na podporu maďarského premiéra Viktora Orbána před dubnovými volbami. Pořadatelé využili k demonstraci 170. výročí začátku povstání proti rakouské nadvládě. Pochodu se zúčastnily i tisíce příznivců polské strany Právo a spravedlnost (PiS). Vlády obou zemí přitom Brusel kritizuje za postoj k imigrantům a snahy omezovat svobodu soudů a médií.

„Chceme vyhrát nejen volby, ale i naši budoucnost,“ uvedl podle agentury MTI maďarský premiér Viktor Orbán. Šéf maďarské vlády je přesvědčen, že Maďarsko čelí tlaku zahraničních sil, které mají v zemi své přívržence.

„Očekávají, že během několika desítek let předáme naši zemi cizincům, kteří nemluví naším jazykem, nerespektují naši kulturu, naše zákony, ani způsob našeho života,“ řekl Orbán.

Demonstranti na podporu maďarské vládní strany prošli ulicemi Budapešti během takzvaného pochodu míru. Mnozí nesli transparenty s nápisy jako „Maďarsko proti Evropě“ a „Stojíme za tebou, Viktore“.

Účastníky z maďarského venkova dopravili organizátoři na demonstraci autobusy i loděmi. Pochod se konal u příležitosti výročí začátku revoluce v roce 1848.

Oslavy výročí začátku revoluce v roce 1848
Zdroj: Darko Vojinovic/ČTK/AP/

„Dnes, stejně jako několikrát v naší historii, musíme bojovat za naši nezávislost, za náš národ, aby Maďarsko zůstalo maďarskou zemí a nestalo se multikulturním státem,“ uvedlo v prohlášení Fórum občanského sdružení (COF), nevládní organizace blízká Orbánovu kabinetu, která demonstraci i pořádala.

Účastníci pochodu v centru metropole také vzdali hold hrdinům revoluce z roku 1848. Šéf COF László Csizmadia přitom uvedl, že Maďaři a Poláci bojovali za svobodu bok po boku, než společně v letech 1989 a 1990 zcela odstranili „sovětské kolonizátory“. Obě země se podle něj musejí bránit proti „bruselské byrokracii a ultraliberální ideologii“.