Poetický, funkční a přitom východní. „Nobelovku“ v architektuře získal poprvé Ind

Pritzkerovu cenu, která bývá označována za Nobelovu cenu za architekturu, letos získal indický architekt a pedagog Balkrišna Doši. Je to poprvé, kdy cenu vyhlašovanou od roku 1979 dostává indický architekt, napsala agentura AP. Nadace, která cenu uděluje, označila realizace 90letého Došiho za „poetické a funkční“. Vyzdvihla také, že respektují východní kulturu a zároveň v Indii zlepšují kvalitu života.

Doši pracuje jako architekt, urbanista a pedagog už sedm desetiletí. Navrhl mimo jiné projekt sociálního bydlení Aranja ve městě Indore ve střední Indii. Tento systém domů a dvorků pospojovaný vnitřními cestami obývá přes 80 tisíc lidí. Architekt o své celoživotní práci agentuře AP řekl, že se snažil „pomoci těm, kteří nic nemají“.

Domky Aranja v indickém městě Indore z dílny Balkrišny Došiho
Zdroj: ČTK/AP/Uncredited

Ocenění považuje za poctu své práci i Indii samé. „Za posledních takřka šedesát let jsem pracoval ve venkovských oblastech a v obavě o budoucnost Indie jsem navrhoval projekty sociálního bydlení,“ dodal.

Došiho zásadně ovlivnili dva velcí architekti 20. století: Le Corbusier a Louis Kahn. Tato inspirace se podle Hyattovy nadace projevila v „objemu užívaných betonových tvarů“.

Indický architekt se ale vydal svébytnou cestou: „Díky znalosti a ocenění indické architektury sjednotil prefabrikované části s místními vlivy; jeho architektonický slovník je v souladu s místní tradicí, kulturou i proměnami jeho rodné země,“ uvedl Tom Pritzker, předseda chicagské Hyattovy nadace, která ocenění každoročně uděluje.

Balkrišna Doši s malbou domu podle jeho návrhu v Ahmadábádu
Zdroj: ČTK/AP/Ajit Solanki

Došiho práce zahrnují jak betonové bloky domků pro pojišťovnu Life Insurance Company of Indie (LIC) v Ahmedabádu, Došiho domovském městě, tak přírodní křivky tamější podzemní galerie Amdavad ni Gufa. 

Zatímco práce mnohých laureátů Pritzkerovy ceny bývají rozesety po celém světě, Doši takřka výhradně pracoval jen v Indii.