Rakousko podalo žalobu kvůli dostavbě maďarské jaderné elektrárny

Rakousko podalo u Soudního dvora Evropské unie žalobu kvůli plánované dostavbě maďarské jaderné elektrárny Paks. Budapešť už na konci ledna, kdy Vídeň žalobu avizovala, uvedla, že si za projektem stojí. Rakouská žaloba je namířena proti rozhodnutí Evropské komise o přípustnosti státních subvencí při rozšíření elektrárny.

„Jaderná energie nesmí mít v Evropě místo. Od této linie neuhneme ani o centimetr,“ řekla ve čtvrtek Elisabeth Köstingerová, která stojí od ledna v čele rakouského ministerstva udržitelnosti a cestovního ruchu, jež spravuje agendu někdejších ministerstev životního prostředí a zemědělství.

Evropská komise se loni usnesla, že Maďarsko smí dotovat dostavbu své jediné jaderné elektrárny. Rakousko považuje tuto státní pomoc za nepřípustnou. Podle Vídně také rozšíření jaderné elektrárny poškozuje snahy o podporu obnovitelných energií.

Podobně jako v případě elektrárny Paks v minulosti Rakousko protestovalo proti stavbě britské jaderné elektrárny Hinkley Point C. 

„Komise bude své rozhodnutí u soudu bránit,“ sdělil mluvčí Evropské komise. Rakouské rozhodnutí podat žalobu uvítala organizace Global 2000, která dlouhodobě vystupuje proti jaderným elektrárnám včetně těch českých v Temelíně a Dukovanech. Podpora jaderné energetiky podle ní není ve společném zájmu EU.

Elektrárnu mají dostavět Rusové

Evropská komise přitom vloni odsouhlasila rozšíření maďarské jaderné elektrárny Paks o dva další reaktory. Dostavbu jediné elektrárny tohoto typu v zemi mají uskutečnit i financovat Rusové. Vloni v srpnu o tom jednal přímo ruský prezident Vladimir Putin s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Rozšíření elektrárny o další dva reaktory má uskutečnit ruský koncern Rosatom. Maďarský stát chce projekt financovat pomocí ruské půjčky ve výši deseti miliard eur (253 miliard korun).

Brusel dosud vyšetřoval, jestli Orbánova vláda neporušuje unijní pravidla poskytování státní pomoci. Ruský Rosatom dostal zakázku bez výběrového řízení.

Elektrárna Paks, která leží asi 100 kilometrů jižně od Budapešti, je v provozu od roku 1982. Nyní má čtyři reaktory, které pokrývají asi 50 procent energetické potřeby Maďarska. 

V listopadu 2016 Evropská komise zastavila řízení s Maďarskem, které zahájila kvůli skutečnosti, že Budapešť zadala Rosatomu zakázku bez veřejné soutěže. Maďarská vláda prý ale nakonec poskytla dodatečné informace, které pochybnosti komise rozptýlily.