Soul se netají plány na zabití Kima. Podobné ambice přitom před lety skončily hrozivým fiaskem

Plán vraždy Kim Čong-una má KLDR odradit od jádra (zdroj: ČT24)

Zimní olympijské hry přinesly přinejmenším dočasně vřelejší vztahy na rozděleném Korejském poloostrově. Ještě před několika měsíci přitom zuřila mezi oběma zeměmi ostrá válka slov. Jih na hrozbu jaderných zbraní ze Severu odpovídal plánem na likvidaci severokorejského vedení. Stejný scénář se připravoval už před půlstoletím.

Jihokorejští vojáci cvičili koncem loňského roku s americkými. V téže době mimo kamery ustavilo jihokorejské ministerstvo obrany svou popravčí jednotku. Kdyby vypukla válka, měla by zlikvidovat severokorejského vůdce Kim Čong-una.

Není to ale poprvé. Před padesáti lety, po zmařeném útoku Severokorejců na prezidentský palác a jihokorejského diktátora Pak Čong-huia, dal Soul pokyn k vytvoření svého prvního vražedného komanda. Mělo zavraždit zakladatele severokorejské dynastie, Kim Ir-sena.

Vyčerpání, popravy a vzpoura

Tajná jednotka 684 byla vyslána k výcviku na opuštěný ostrov Silmido. Původně ji měli tvořit zločinci, nakonec do ní tajné služby nabraly 31 civilistů z ulic jihokorejských měst. „Byli mezi nimi čistič bot, kamelot, promítač z kina, vyhazovač. Oslovovali ty, kteří vypadali jako sportovci a siláci,“ zavzpomínal bývalý školitel jednotky 684 Jang Tong-so.

Jang Tong-so byl tehdy jednadvacetiletý četař u letectva, rekruty učil boji zblízka. Podmínky na ostrově byly velmi tvrdé a, jak o mnoho let později rozhodly jihokorejské soudy, porušovaly se při nich základní lidská práva. „Docházelo k nehodám. Jeden muž zahynul z vyčerpání při cvičení přežití na moři,“ přiznal školitel. Další byli popraveni za dezerci, zločiny nebo hrozby školitelům.

Členové jednotky 684 byli přes tři roky odříznutí od světa. Začalo se proslýchat, že se mise neuskuteční, zároveň měla zůstat utajena, a cvičenci proto neměli ostrov nikdy opustit. V srpnu 1971 rozpoutalo 24 zabijáků v bezvýchodné situaci krvavou vzpouru.

„Když jsem se probral, krvácel jsem. Všude kolem trenéři umírali rukou rekrutů nebo před nimi prchali. Byl to chaos,“ ukazuje Jang Tong-so jizvu na krku, kam byl postřelen.

Zahynulo 18 důstojníků. Jang přežil skrytý mezi kameny. Uprchnuvší školenci na pevnině unesli autobus. Při střetu s vojáky a policisty v Soulu zemřely desítky mužů zákona. Bitvu ukončil až výbuch, kterému podlehlo 20 zabijáků. Ostatní dostali trest smrti.

Úsměvy v Pchjongčchangu

Komando 684 se stalo debaklem jihokorejské armády a jeho příběh úřady dlouho tajily. Nedávno jej na pravou míru uvedla komise pravdy při jihokorejském ministerstvu obrany. „Jde o vzkaz, že pokud KLDR napadne Jižní Koreu jadernými zbraněmi, Jižní Korea půjde po Kim Čong-unovi a zabije ho,“ vysvětlil profesor Kookminské univerzity Park Hwe-rhak.

Jen málokdy vláda předem oznámí strategii likvidace hlavy znepřáteleného státu. Soul chce ale protivníkovi připomenout, že rozvoj jaderného arzenálu může mít důsledky. Úsměvy delegací, které se setkaly na olympijských hrách, byly pokrokem. Současně ale vypadaly poněkud nuceně.