NATO chystá v Iráku výcvikovou misi. V zemi zůstane pomáhat i nadále

Severoatlantická aliance hodlá zvýšit podporu, kterou poskytuje iráckým bezpečnostním složkám, aby zabránila případnému opětovnému posilování teroristické organizace Islámský stát (IS). Na tiskové konferenci před středečním jednáním ministrů obrany NATO to oznámil generální tajemník organizace Jens Stoltenberg. Před návratem bojovníků IS varoval i americký ministr zahraničí Rex Tillerson.

Pokud záměr ministři schválí, mohla by podle Stoltenberga nová výcviková mise v Iráku zahájit činnost už letos v červenci. „Musíme dosáhnout míru,“ řekl Stoltenberg a dodal, že je nanejvýš důležité, aby NATO zemi po skončení bojových operací stabilizovalo.

Severoatlantická aliance už se nějakou dobu podílí na výcviku iráckých bezpečnostních sil. Její zástupci Iráčany školí například ve zneškodňování výbušnin. Současná mise je se svými dvěma desítkami členů ale poměrně malá. To by se podle Stoltenberga mělo změnit.

Přesné údaje o počtu lidí, které chce NATO do Iráku vyslat, ale Stoltenberg uvést nechtěl. Bagdád podle něj už alianci o pomoc oficiálně požádal.

Jednání ministrů obrany členských zemí NATO začne v Bruselu ve středu. Za Česko se zúčastní ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová.

Tillerson chce zapojit koalici do budování Iráku

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson v úterý na konferenci v Kuvajtu požádal členské státy koalice bojující spolu se Spojenými státy proti IS, aby se zapojily do obnovy Iráku. V opačném případě se IS podle něj může vrátit. 

Tamní vláda ohlásila porážku IS v prosinci, ale Tillerson nyní upozornil, že skončily pouze hlavní bojové operace a že členové IS si budují zázemí jinde a mohou se vrátit.

Ministr řekl, že Spojené státy oceňují „velkorysý příspěvek“ koaličních členů v minulém roce, potřeba ale podle něj bude další pomoc. „Nebudou-li se lidé v Iráku a Sýrii moci vrátit k normálnímu životu, je zde riziko, že se obnoví podmínky, které ISIS v minulosti umožnily ovládnout velké území. Musíme pokračovat v odklízení nevybuchlých zbytků po ISIS, umožnit nemocnicím znovu fungovat, obnovit dodávky vody a elektřiny a dostat dívky a chlapce do škol,“ řekl ministr, který pro IS používá zkratku jeho dřívějšího názvu.

V pondělí na konferenci v Kuvajtu zaznělo, že si obnova Iráku po letech války a ekonomických zvratů vyžádá 88,2 miliardy dolarů (1,8 bilionu Kč).

Podle údajů Severoatlantické aliance ztratil IS v Iráku a Sýrii zhruba 95 procent území, které kdysi ovládal. Ministr zahraničí USA Rex Tillerson dokonce před časem hovořil o 98 procentech. Irák oficiálně oznámil vítězství nad IS loni v prosinci.

Právě Spojené státy na Severoatlantickou alianci tlačí, aby se více podílela na stabilizaci Iráku, a především na boji proti terorismu. Ministr obrany USA James Mattis v lednu vyzval k posílení mise NATO v Iráku.